Папа Франциск прийняв делегацію з Ахіарської дієцезії з Нігерії
  • Чтв, 08/06/2017 - 16:24

У четвер, 8 червня 2017 р., Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції у Ватикані делегацію нігерійської дієцезії Ахіари, яка здійснила своєрідне паломництво ad Limina Apostolorum, відвідуючи гроби святих Апостолів Петра і Павла та молячись в Папській базиліці Santa Maria Maggiore. Того ж дня вранці вони молилися разом з Главою Католицької Церкви Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти».

Члени делегації, до якої входили Апостольський Адміністратор Ахіарської дієцезії кардинал Джон Онайєкан, Архиєпископ Абуджі, архиєпископ Ентоні Обінна, який очолює митрополію Оверрі, до якої входить згадана дієцезія, Президент Нігерійської Єпископської Конференції архиєпископ Іґнатіус Кайґама, Ординарій Ахіари єпископ Петер Окпалеке, а також представники духовенства, чернецтва і громади, попередніми днями мали зустрічі з кардиналом П’єтро Пароліном, Державним Секретарем Апостольської Столиці, та з проводом Конгрегації Євангелізації Народів, з якими обговорили шляхи вирішення кризової ситуації в цій дієцезії.

Складна ситуація в цій структурній одиниці Нігерійської Церкви, створеній 1987 року, склалася після смерті її першого єпископа. Коли Папа Венедикт XVI наприкінці 2012 року призначив його наступником о. Петера Окпалеке, місцеве духовенство не прийняло цього рішення та завадило йому обійняти уряд. У липні 2013 року Папа Франциск призначив Апостольським Адміністратором «ad nutum Sanctae Sedis» кардинала Джона Онайєкана.

У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що під час аудієнції, уважно вислухавши членів делегації, Святіший Отець наголосив на неприйнятності такої ситуації, зарезервувавши за собою прийняття відповідних рішень та ввіряючи дієцезальну спільноту материнському заступництву Пресвятої Богородиці.