Папа Франциск прийняв Патріарха Антіохійського Іоанна Х
  • Нед, 29/09/2013 - 00:26

27 вересня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції грекоправославного Патріарха Антіохії й усього Сходу Іоанна Х. Братська зустріч перш за все була присвячена ситуації в Сирії і на Близькому Сході, як розповів сам Патріарх:

«Перш за все хочу висловити глибоку, гарячу любов до любленого брата у Христі Папи Франциска. Я несу в серці всі страждання нашого народу в Сирії, в Лівані, на Близькому Сході. Ми високо цінуємо те, що Його Святість робить для нашого народу, для Церкви на Близькому Сході - в Сирії, в Лівані, - особливо його наполегливий заклик до пошуку рішень для відновлення миру шляхом діалогу, а не війни».

Патріарх Іоанн Х підкреслив значення Дня посту і молитви, проведеного Папою Франциском: того дня весь народ в Сирії приєднався до молитви. Ініціатива Св.Отця була важливою не тільки для простих людей, а й для керівників держав, від яких залежить долі Сирії.

Сирійський конфлікт означає для Патріарха Іоанна Х і особисту трагедію: його брат, разом з іншими православними митрополитами, був викрадений п'ять місяців тому в Алеппо.

«Ми сподіваємося і молимося, намагаючись на всіх рівнях - з урядом, з різними людьми, - знайти рішення...». Патріарх сподівається, що його брат живий.

Повертаючись до розмови із Святішим Отцем, предстоятель Антіохійської православної Церкви зазначив, що для нього дуже важливо було висловити особисту любов до Папи, але також і «любов Антіохійської православної Церкви до Католицької Церкви». Церква в Антіохії завжди була в добрих стосунках зі Святішим Престолом. «Що стосується єдності християн, - сказав Патріарх Іоанн Х, - в діалозі між православними і католиками ми робимо все можливе. Це бажання Святішого Отця і наше бажання... Ми говорили також про присутність християн на Близькому Сході: це дуже важливе питання сьогодні, тому що багато залишили Сирію і Ліван, виїхавши до інших країн. Ми не можемо погодитися на Близький Схід без обличчя Христового» .

За матеріалами ru.radiovaticana.va