Папа Франциск прийняв Президію Боснії і Герцеговини
  • Суб, 24/02/2018 - 22:13

У суботу, 24 лютого 2018 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані Президію Боснії і Герцеговини – колегіальний орган, який стоїть на чолі держави, у складі чергового голови Драґана Човіча, Младена Іваніча та Бакіра Ізетбеґовіча, які опісля зустрілися з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном та Секретарем, відповідальним за стосунки з державами, архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером.

У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що під час переговорів, які відбулися в щирій атмосфері, висловлено задоволенням добрим станом існуючих стосунків між Святим Престолом та Боснією і Герцеговиною, оновивши зобов’язання і далі прямувати вперед шляхом конструктивної двосторонньої співпраці та зміцнювати міжрелігійні діалог і порозуміння.

Сторони також обговорили актуальний внутрішній контекст, позначений різними викликами економічного та соціального характеру, невідкладністю підтримки ініціатив, спрямованих на забезпечення майбутнього наступним поколінням. Було наголошено на необхідності й далі однозгідно прямувати шляхом реформ, також і в перспективі інтеграції країни до Європейського Союзу, та гарантувати дійсну рівноправність складових народів, сприяючи мирному співжиттю й атмосфері примирення між усіма частинами суспільства.

Врешті, було обговорено деякі політичні теми, наголошуючи, зокрема, на важливості співпраці між державами регіону.

Зазначимо, що президентську владу в Боснії і Герцеговині виконує триособова Президія, до якої входять обрані на чотири роки представники від хорватів, сербів та боснійців, які почергово її очолюють протягом 8 місяців. Від 17 липня 2017 р. Президію очолює Драґан Човіч, який представляє хорватів.