Папа Франциск прийняв у Ватикані Генерального директора МАГАТЕ
  • Птн, 13/01/2023 - 12:27
В інтерв’ю для ватиканських медіа Рафаель Ґроссі назвав голос Папи важливим і необхідним в контексті актуальних викликів, пов’язаних із загрозою ядерної ескалації.

У четвер, 12 січня 2023 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції Генерального Директора Міжнародного агентства атомної енергетики (МАГАТЕ) Рафаеля Ґроссі, який опісля мав розмову з Державним Секретарем П’єтро Пароліном та Секретарем у справах стосунків з державами архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером.

В інтерв’ю для ватиканських медіа Ґроссі, який вже чотири рази після початку широкомасштабного російського вторгнення побував в Україні, підкреслив необхідність знайти багатосторонні вирішення міжнародних криз і запобігти ядерній ескалації. За його словами, він зустрівся з Папою, бо йому здається, що «його голос, його послання щодо цих загроз у цей важкий період, зі складним міжнародним порядком денним, є незамінним». «Праця МАГАТЕ стала нагальною. Це праця, яка присвячена не тільки питанню України. Є ще також Іран і Північна Корея. В цей момент зрозуміло, що убезпечення ядерних об’єктів в Україні стало нагальним, необхідним», – сказав він, називаючи існуючу ситуацію дуже нестабільною і зазначивши, що його головними стараннями є створення зони захисту та безпеки навколо Запорізької АЕС.

Коментуючи заклики Святішого Отця до відновлення багатостороннього підходу до вирішення головних міжнародних криз і роздумуючи про роль Святого Престолу в цьому, Генеральний директор МАГАТЕ назвав її «фундаментальною». А це тому, що його голос, як голос Папи, є універсальним. «Прислухатися до голосу Святішого Отця необхідно. І це тому Генеральний директор МАГАТЕ, не лише через те, що є католиком, перебуває під цим духовним проводом Святішого Отця, але й з огляду реальної сили цього голосу в світі в цей період війни», – зазначив Рафаель Ґроссі.