Папа Франциск прийняв зречення литовського архиєпископа
  • Птн, 01/03/2019 - 18:22

Ієрарх пояснив, що прохання про відставку спричинене станом здоров’я та бажанням повернутися до чернечого служіння.

У п’ятницю, 1 березня 2019 р., у Ватикані повідомили про те, що Папа Франциск прийняв зречення з уряду, подане Каунаським архиєпископом Льонґінасом Вірбаласом.

Про причини відставки ієрарх, що належить до єзуїтської чернечої родини, на своїй сторінці в соціальних мережах написав наступне: «З волі Папи Франциска, протягом останніх років я служив як єпископ. Від 1 березня, за його дозволом, повертаюся до служіння згідно з моїм чернечим покликанням. Перед обличчям проблем зі здоров’ям і, насамперед, зважаючи на суть чернечого покликання, сподіваюся, що зможу краще послужити Богові та народові». Архиєпископ складає щиру подяку духовенству Каунаської архидієцезії, запевняючи, що всі «назавжди залишаться в його молитвах».

Архиєпископ Льонґінас Вірбалас народився в Біржаї на півночі Литви 6 липня 1961 року. Навчався деякий час у підпільній семінарії, а 1986 року зміг вступити до міждієцезальної семінарії в Каунасі. Через три роки вступив до Товариства Ісусового, в якому 1991 року отримав пресвітерське рукоположення. Продовжив навчання у Римі, виконував різні служіння в Австрії, Литві та в Італії. Від 2010 до 2013 року був ректором Папської колегії «Russicum» в Римі, доки Папа Франциск у червні не призначив його Єпископом Пеневажським, а через 2 роки – Архиєпископом Каунаським.