Папа Франциск призначив Єпарха Пармської греко-католицької єпархії в США
  • Птн, 01/06/2018 - 15:53

Після двох років вакантності, Пармська греко-католицька єпархія у США, що входить до Піттсбургської Митрополії візантійського обряду, отримала Правлячого Архиєрея

У п’ятницю, 1 червня 2018 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Єпархом Пармської греко-католицької єпархії у США Преосвященного владику Мілана Лаха, ТІ, дотеперішнього Апостольського Адміністратора цього вакантного осідку.

Згадана єпархія входить до Піттсбургської Митрополії візантійського обряду в США, що об’єднує вірних, які належать до мукачівської греко-католицької традиції, започаткованої Ужгородською Унією 1646 року. Пармська єпархія була заснована 1969 року, а вакантною стала у травні 2016 року після зречення її четвертого Єпарха владики Джона Майкла Кудріка.

Біографія владики

Владика Мілан народився в місцевості Кежмарок на теренах Пряшівської архиєпархії. Після навчання на греко-католицькому пряшівському факультеті, вступив до новіціяту Отців Єзуїтів, пізніше продовжив навчання на Богословському факультуті Трнавського університету. Священичі свячення отримав 2001 року в Кошицях, 2009 року захистив докторат з богослов’я в Папському Східному Інституті, а перебуваючи в Римі, виконував служіння духівника Папської Колегії «Руссікум».

Повернувшись до Словаччини, був Віце-деканом Богословського факультету Трнавського університету, аж доки 19 квітня 2013 р. у Ватикані було повідомлено про те, що Святіший Отець призначив його Єпископом-помічником Пряшівської архиєпархії ГКЦ в Словаччині. Єпископські свячення отримав 1 червня того ж року з рук Пряшівського митрополита архиєпископа Яна Баб’яка, ТІ. Врешті, 24 червня 2017 р., у Ватикані було повідомлено про те, що Папа Франциск призначив його Апостольським Адміністратором вакантного осідку Пармської єпархії.