Папа Франциск про дар побожності
  • Срд, 04/06/2014 - 19:59

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні хочемо зупинитися на роздумах над даром Святого Духа, який так часто неправильно розуміється або розуміється поверхнево,  що торкається суті нашої ідентичності і нашого християнського життя: це дар побожності.

Потрібно чітко пояснити, що цей дар не ототожнюється зі співчуттям до когось, жалем до ближнього, але вказує на нашу приналежність  до Бога і наш глибокий зв'язок з Ним, відносини, які надають сенс всьому нашому життю,  відносини, які роблять нас незламними,  у єдності з Ним, навіть у найскладніших і неспокійних ситуаціях .

1. Цю єдність не потрібно розуміти як обов'язок або накладений тягар: це зв'язок, що випливає з нашого нутра. Йдеться про відносини, які переживаємо в серці: це наша дружба з Богом, дана нам Ісусом, дружба, яка змінює наше життя і наповнює нас ентузіазмом і радістю. З цієї причини, дар побожності пробуджує в нас насамперед вдячність і похвалу. Саме це найбільш автентичний мотив нашого поклоніння і адорації. Коли Святий Дух допомагає нам помічати присутність Господа і Його любов до нас, то розпалює наше серце і спонукає нас до цілком природньої молитви і целебрації. Побожність є синонімом справжнього релігійного духу, синівської довіри до Бога, здатністю молитися до Нього з любов'ю і простотою, які характерні для смиренних серцем .

2.Цей  дар побожності дозволяє нам не тільки розвивати відносини і єдність з Богом, а й веде нас до життя Божих дітей,  в той же час допомагає нам цю любов «переливати» на інших і  визнати їх за братів. І тоді будемо мати справжнє співчуття - не пієтизм - до оточуючих нас людей, з якими ми зустрічаємося щодня. Чому говорю про пієтизм – бо дехто думає, що співчуття означає закрити очі, робити вираз обличчя як на картині, вдавати святого – це не дар побожності.  Ми будемо дійсно здатні радіти з тими, хто тішиться, і плакати  з тими, що плачуть, бути близько до тих, хто самотній або в тривозі, виправити тих, хто помилився, заспокоїти тих, хто страждає, приймати і допомагати нужденним. Є дуже близький зв'язок між даром побожності і лагідністю. Дар побожності робить нас лагідними, спокійними, терпеливими, ми перебуваємо у мирі з Богом і можемо служити іншим з лагідністю.

Дорогі друзі, у Посланні до Римлян апостол Павло говорить: «Усі бо ті, що їх водить Дух Божий, вони - сини Божі. Бо ви не прийняли дух рабства, щоб знову підлягати боязні, але прийняли дух усиновлення, яким кличемо: „Авва! -Отче!” (Рим. 8:14-15 ). Просімо Господа, щоб дар Його Духа міг подолати наш страх і нашу невпевненість і зробити нас радісними свідками Бога і Його любові, щоб ми поклонялися Йому в істині, одночасно служачи ближнім, з лагідністю і посмішкою. Бо Святий Дух нас завжди обдаровує радістю. Нехай Святий Дух дасть нам цей дар побожності. Дякую.

Переклад з польської мови Католицького Медіа-Центру