Папа Франциск про дар поради
  • Срд, 07/05/2014 - 15:20

Під час генеральної аудієнції на площі Святого Петра папа Франциск говорив про дар ради, його значення у духовному розвитку.

Імпровізуючи папа відклав текст підготованої катехези і розповів таку історію: «Одного разу я сидів у конфесіоналі санктуарію в місті Лухан. Була черга осіб, які хотіли посповідатися. Серед них стояв модний хлопець з татуюванням і сережками.  Прийшов розповісти мені, що з ним сталося. Це була серйозна проблема. Це його мама не могла йому допомогти вирішити проблему і порадила піти до Марії. Це як раз дар ради», - нагадав Франциск і звернувся до матерів, щоб давали поради своїм дітям.

Ми чули той фрагмент з книги Псалмів (Пс 16,7-8): «Благословляю Господа, що дав мені пораду…». Господь говорить до мого нутра. Це дар Святого Духа: дар ради. Знаємо, як у важкі моменти потребуємо поради мудрих і доброзичливих осіб. Через дар ради сам Бог, через свого Духа просвітлює наше серце, щоб ми зрозуміли що сказати і яку дорогу обрати. Як цей дар діє в нас?

Святий Дух, коли Його приймаємо в наших серцях робить нас вразливими на Свій голос і скеровувати наші думки, почуття і наміри згідно Божого Серця. Святий Дух робить нас здатними зробити конкретний вибір у єдності з Богом, згідно логіки Ісуса і його Євангелія.

«Важливою умовою збереження цього дару є молитва. Вона дуже важлива! Йде мова про те, щоб молитися тими молитвами, які нам відомі з дитинства, а також спонтанно: «Господи, допоможи мені, дай пораду! Що я повинен зараз зробити?». Завдяки молитві робимо місце на прихід Святого Духа, щоб допоміг нам в даний момент, порадив, що маємо робити. Молитва! Ніхто не помітить, що ми молимось в автобусі, йдучи дорогою, молимося мовчки, серцем. У приязні з Богом і слуханні Слова Божого поступово відкладаємо в бік нашу особисту логіку, продиктовану найчастіше нашими обмеженнями, упередженням і амбіціями, натомість вчимося просити Господа: чого хочеш? Просити про дар ради – це робимо через молитву.

Як і всі інші дари Святого Духа дар ради є скарбом цілої спільноти Церкви. Господь промовляє не лише у тиші серця, також через голос і свідчення наших братів. Насправді, великим даром є можливість зустріти людей віри, які допомагають просвітити наші серця і розпізнати волю Бога в особливо важких і важливих моментах нашого життя.

Повертаючись до хлопця з татуюванням. Його мати, проста і покірна жінка дала сину найкращу пораду, бо хлопець сказав: «Я подивився на Мадонну і почув, що мушу зробити те і те». Я не мусив нічого говорити. Все відбувалося між матір’ю, Богородицею і хлопцем. Це дар ради.

Дорогі друзі, псалом 16 заохочує нас до молитви словами: «Благословляю Господа, що дав мені пораду, що й уночі навчає мене моє серце. Господь - переді мною завжди; тому що він у мене по правиці, не захитаюсь» (Пс 16,7-8). Щоб Святий Дух завжди вливав у наші серця цю впевненість і наповнював нас своєю втіхою і миром! Завжди просіть про дар ради. Дякую!»

Джерело: www.catholic-media.org