Папа Франциск про головні моменти VII Апостольської подорожі
  • Срд, 21/01/2015 - 15:26

«Тиждень молитов за єдність християн, який відзначаємо саме тепер, дає нам нагоду замислитись над нашою приналежністю до Христа і до Церкви», – сказав Папа Франциск, вітаючи паломників наприкінці загальної аудієнції у середу, 21 січня 2015 р., закликавши, зокрема, молодь молитися за те, «щоб усі християни стали однією великою родиною», а хворих – жертвувати у цьому наміренні свої страждання.

Під час зустрічі з паломниками, які заповнили зал ім. Папи Павла VI, Святіший Отець поділився підсумками своєї нещодавньої апостольської подорожі. «Після відвідин кілька місяців тому Кореї, я знову вирушив до Азії – континенту багатих релігійних та духовних традицій», – сказав він, – зазначивши, що ця подорож була, насамперед, «радісною зустріччю із церковними спільнотами, які у цих країнах дають свідчення Христові». «Крім того, – додав Папа, – я підтримав міжрелігійний діалог на служінні мирові, як також прямування цих народів до єдності та суспільного розвитку».

Наступник святого Петра розповів, що кульмінаційним моментом його перебування на Шрі-Ланці стала канонізація «великого місіонера Джозефа Ваза», який духовно підтримував вірних, був змушений уділяти Святі Таїнства таємно, та надавав допомогу всім потребуючим, не зважаючи на релігійну приналежність. За словами Святішого Отця, приклад цього подвижника «не перестає надихати Церкву на Шрі-Ланці в її служінні милосердя та виховання».

Далі Папа звернув увагу на те, що Шрі-Ланка перебуває на шляху відновлення єдності після трагічної громадянської війни, важливу роль в якому відіграє діалог, і значущий вклад у це відновлення можуть зробити різні релігії. Темі примирення були присвячені відвідини Марійського санктуарію в Мадху, що є метою паломництва не лише християн тамілів і сингальців, але також визнавців інших релігій.

«З Шрі-Ланки я вирушив на Філіппіни, де Церква готується відзначати п’ятсотріччя євангелізації. Це головна католицька країна Азії, а філіппінський народ добре знаний з огляду на свою глибоку віру, побожність та ентузіазм, також і в діаспорі», – вів далі Глава Католицької Церкви, зазначивши, що у своїх промовах він намагався наголошувати на «безперервній плідності Євангелія та його здатності надихати суспільство, гідне людини, в якому є місце для кожного».

Святіший Отець пояснив, що головним завданням візиту було висловити підтримку постраждалим від руйнівного тайфуну Йоланди, де він «віддав шану вірі місцевого населення та його здатності до відбудови». Це також було нагодою скласти подяку всім, хто у різних кінцях світу відповів на потреби шляхом великодушного надання допомоги. Адже «могутність Божої любові, об’явленої у таїнстві хреста, стала очевидною в дусі солідарності, виявленої у численних вчинках милосердної любові та жертовності».

Видатними подіями відвідин Філіппін Наступник святого Петра назвав зустрічі з молоддю та з родинами. «Здорові сім’ї є незамінними для життя суспільства. Джерелом надії та утішення є можливість зустріти численні багатодітні родини, які приймають дітей, як справжній Божий дар», – вів далі Папа, назвавши «спрощенням» думку, що народження багатьох дітей є причиною бідності. Її «головною причиною», за його словами, є «економічна система, яка виключає дітей, похилих віком, безробітну молодь, творячи культуру відкинення, в якій ми живемо».

«Ми звикли бачити відкинених осіб. І саме в цьому, а не в багатодітних сім’ях, полягає головна причина бідності», – наголосив Святіший Отець, вказавши також на необхідність захищати сім’ї від різноманітних загроз, щоб «вони змогли свідчити про красу родини в Божому задумі», захищаючи їх від «нової ідеологічної колонізації», що викривлює їхню ідентичність та місію.

«Дбання про бідних, – підкреслив наприкінці Папа, – є суттєвим елементом нашого християнського життя та свідчення, і як в вказував на це під час цієї подорожі, воно вимагає культури чесності та включає відкинення будь-яких форм корупції, тому що корупція обкрадає бідних».