Папа Франциск про користь застанови над смертю
  • Птн, 17/11/2017 - 18:48

Призадуматись над кінцем світу і над закінченням життя кожного із нас запросив Папа Франциск під час проповіді, яку він виголосив в каплиці «Дому Святої Марти» в п’ятницю, 17 листопада 2017 року. До цих розумів його спонукав біблійний уривок із 17-ї глави Євангелії від святого Луки, де Ісус пригадує про поведінку людей часів старозавітніх Ноя та Лота і вказує на другий прихід Сина Чоловічого. За Лота та Ноя люди їли, пили, одружувались, купували, продавали, садили, будували, одружувалися, а потім настав день, коли все змінилось, коли настав день Божого об’явлення.

Церква, що є матір’ю, хоче заохотити кожного з нас задуматись над нашою смертю. Всі ми звикли до нормального життя, занять, розпорядку, праці, відпочинку і думаємо, що так буде завжди. Але одного дня нас покличе Господь. Для декого це покликання буде великою несподіванкою, для інших прийде після довгої хвороби, проте, ніхто не знає, коли саме Всевишній нас покличе.

Кінець земного життя буде сюрпризом для нас, але потім нас чекатиме інша несподіванка – вічне життя. Саме тому Церква цими днями закликає призупинитись та роздумати над смертю, з якою кожен із нас у свій час зустрінеться. В наш час, зазначив Глава Католицької Церкви, коли люди йдуть на похорон чи на цвинтар, то там розмовляють, іноді, також й їдять та п’ють, – це стає ще однією суспільною подією, однією із зустрічей. Але такі моменти мали б бути часом для роздумів.

«І сьогодні Церква, Господь, з усією добротою, що має, каже до кожного із нас: Зупинись, зупинись, не завжди так буде. Не звикай до цього життя, немов би воно було вічністю. Настане день, коли ти будеш взятий, інший залишиться», – пригадав Вселенський Архиєрей, додавши, що варто призадуматись, адже сьогоднішній день може бути для мене останнім. Варто поглянути на наше сімейне, родинне життя, на працю та все, що ми робимо, пам’ятаючи про те, що це може бути нашим останнім днем на землі.

«Думати про смерть не є якоюсь бридкою фантазією, але реальністю», – наголосив Папа, додаючи, що також і від нас залежить, яким поглядом ми дивимось на наш майбутній перехід у вічність: як на щось негативне й страшне, чи як на приємну зустріч з Господом Богом, який кличе нас до Себе. А на закінчення Папа пригадав, що коли Господь покличе, то ми не матимемо ще одного додаткового дня, щоб полагодити всі необхідні справи, тому слід завжди бути готовими.