Папа Франциск про місію жінок у Церкві
  • Пон, 16/12/2019 - 11:45

Над важливою роллю жінок у Церкві заохотив призадуматись Єпископ Риму, прийнявши у Ватикані богопосвячених жінок Товариств Апостольського життя, які в різних дієцезіях Італії допомагають у душпастирстві.

«Ваша історія розповідає про те, що ви не народились “за столом”, а тим більше з причин якихось ідеологічних вимог, але з життя, з досвіду апостоляту, поєднаного, зокрема, з Католицькою Акцією. (…) Ви народились від співпраці з священиками у парафіяльному і дієцезіяльному душпастирстві», – написав Папа Франциск у своєму вітальному слові, яке він вручив, зустрічаючись із богопосвяченими жінками, які належать до Товариства Апостольського життя дієцезіального права “Дієцезіяльні помічниці”, що зосереджене в північно-італійській міланській дієцезії, та подібних Товариств в дієцезіях Тревізо та Падуї. Приймаючи їх у Ватикані в суботу, 14 грудня 2019 р., він вручив їм заздалегідь приготовну промову, віддаючи перевагу тому, щоб сказати кілька слів експромтом.

Жінки у Церкві

Як зазначається у тексті Глави Католицької Церкви, не феміністичні ідеї спонукали Ісуса прийняти деяких жінок у гроно Його учнів, які тісно співпрацювали з дванадцятьма апостолами, але тому, що Отець ставив на Його шляху тих жінок, які, іноді, потребували зцілення, як і чоловіки. Серед них була Марія Магдалина, що відзначалась особливою вірою та любов’ю до Ісуса, і саме їй Воскреслий Господь першій об’явився пасхального дня та доручив завдання йти і звіщати новину про Воскресіння іншим учням. Її можна назвати «апостолкою апостолів». Також й інші жінки мали свої важливі завдання у звіщення перемоги Ісуса над смертю. Папа підкреслив, що дуже влучною є назва Товариства – «Жінки Воскресіння», як їх назвав архієпископ Монтіні, що згодом став Папою Павлом VI.

Особливість Товариства Жінок Воскресіння

Святіший Отець зазначив, що особливою характеристикою цих Товариств богопосвячених жінок є безпосередня співпраця з душпастирями у служінні Божому людові на парафіях, в ораторіях, серед бідних та ув’язнених… «Очевидно, існують також й інші форми співпраці жінок у Церкві, як мирянок, так і богопосвячених», – пише далі Папа, виявляючи, серед іншого, своє схвалення харизматичній місії богопосвячених жінок даних Товариств за їхню відкритість та готовність бути засобами у Божих руках, діяти в середині Божого народу. «Для вас цей народ має конкретне обличчя вашої дієцезії», – підкреслив Святіший Отець, вказуючи на вірність богопосвячених жінок харизмі їхніх інституцій, що проявляється у посвяті конкретним, а не абстрактним людям.

Подяка за посвяту

На закінчення Єпископ Риму подякував присутнім за їхнє служіння, за їхню посвяту для Божого народу. «Дорогі сестри, дякую вам за ваше свідчення. Прямуйте вперед з радістю воскресіння і любов’ю до вашого народу. Благословляю вас і молюсь за вас», – написав на завершення Папа Франциск.