Папа Франциск про намір оголосити місяць молитви й призадуми в наміренні місій
  • Суб, 03/06/2017 - 20:45

У суботу 3 червня 2017 р., в день вшанування пам’яті святих угандійських мучеників Карла Лванґа та його побратимів, Папа Франциск прийняв на аудієнції національних директорів Папських місійних установ, що перед тим провели Генеральну Асамблею на тему «Місія в серці християнської віри». Від їх імені Святішого Отця привітав Префект Конгрегації Евангелізації народів кардинал Фернандо Філоні.

Звертаючись до присутніх, Наступник святого Петра зазначив, що завжди слідкує за діяльністю Папських місійних установ, праця яких часто зводиться до збору і розподілу фінансової допомоги від імені Папи для найбільш потребуючих Церков. «Я знаю, що ви шукаєте нові шляхи, способи і методи, щоб здійснювати ваше служіння для універсальної місії Церкви, – наголосив він. – Нехай у цьому процесі невідкладної реформи, нам допоможе св. Карл Лванґа і його побратими-мученики Уганди, пам’ять яких вшановуємо сьогодні».

Папа Франциск зазначив, що з прихильністю приймає пропозицію Папських місійних установ, опрацьовану спільно з Конгрегацією Євангелізації народів, про призначення надзвичайного періоду молитви і роздумування про «missio ad gentes», тобто проповідування Євангелія тим, хто ще не пізнав Христа.

«Я звернуся з проханням до всієї Церкви присвятити цьому наміренню місяць жовтень 2019 року, – зазначив Святіший Отець, – адже того року ми будемо відзначати сторіччя Апостольського Листа «Maximum illud» Папи Венедикта XV». За його словами, в цьому документі про місії Папа Венедикт XV пригадує про важливість святості життя для успішного проповідування, а також радить плекати дедалі міцніше сопричастя з Христом та переконану й радісну співучасть у Його Божественному прагненні звіщати Євангеліє.

«Це більше, ніж будь-коли раніше, є суттєвим для місії також і сьогодні, – наголосив Наступник святого Петра. – Церкві й місії дедалі більше потрібні чоловіки й жінки, “що відзначаються ревністю та святістю”. Хто “проповідує Бога, нехай буде божою людиною”, – закликав Венедикт XV».

Папа Франциск висловив сподівання, що духовна й матеріальна допомога Церквам, яку здійснюють Папські місійні установи, сприятиме втіленню Євангелія і залучатиме всіх віруючих, мирян і духовенство, до місії Церкви, що полягає в тому, щоб вчинити Божу любов близькою до кожної людини, особливо до тих, які потребують Його милосердя. «Місяць особливої молитви і роздумувань про місію як першу євангелізацію, – зазначив Папа, – послужить цьому оновленню віри Церкви, таким чином, щоб в її серці завжди перебувала й діяла Пасха Ісуса Христа, єдиного Спасителя, Господа і Нареченого своєї Церкви».

Святіший Отець процитував слова блаженного Папи Павла VI, який у своєму Апостольському повчанні «Evangelii nuntiandi» писав, що Церква повинна починати євангелізацію із себе, та в дусі цього повчання побажав, щоб святкування 100-річчя Апостольського Листа «Maximum illud» у жовтні 2019 року, стало сприятливим часом для того, щоб молитва, свідчення багатьох святих і мучеників місії, біблійні й богословські роздумування, катехизація та благодійна допомога, посприяли, насамперед, «євангелізації самої ж Церкви, аби вона, наново віднаходячи свіжість і запал любові до розп'ятого і воскреслого Господа, могла євангелізувати світ з євангельською вірогідністю та ефективністю».

На завершення Папа Франциск уділив усім своє Апостольське благословення.