Папа Франциск про новий санктуарій в Ассізі
  • Чтв, 20/04/2017 - 17:27

«Нова перлина в релігійній панорамі Ассізі», – так Папа Франциск окреслив новий санктуарій, який буде відкритий 20 травня 2017 р. на батьківщині святого Франциска. Мова йде про «Санктуарій Роздягнення», споряджений на спомин про подію з життя засновника Ордену Братів Менших, коли він на порозі батьківського дому зняв з себе пишні аристократичні шати, як знак зречення від світського та посвяти Богові.

У неділю Пасхи Папа Франциск, написав листа місцевому єпископові Доменіко Соррентіно, в якому, згадуючи про враження, які його переповняли під час перших відвідин Ассізі в 2013 року, благословляє новий санктуарій та паломників, які молитимуться на місці, де «молодий Франциск роздягнувся аж до наготи з усіх земних благ, щоби цілковито віддатися Богові та братам». Святіший Отець підкреслює промовисте значення цього місця, в якому святий визволився «із зачарування божком-грошем, який захопив його родину».

«Очевидно, навернений юнак не мав наміру не віддати належну пошану своєму батькові, але він пам’ятав, що охрищена особа повинна поставити любов до Христа понад любов до своїх рідних», – пише Наступник святого Петра, пригадуючи, що саме на цьому місці під час вже згаданого візиту він зустрівся із представниками бідних, які є «свідченням обурливої дійсності світу, ще досі дуже позначеному прірвою між незліченною кількістю нужденних, часто позбавлених навіть найнеобхіднішого, та малесенькою частиною власників, які утримують найбільшу частину багатств і претендують на те, щоб визначати долю людства».

За словами Папи, глобальна несправедливість та економіка, що вбиває, сьогодні, як і тоді, вдаряє по найслабших. Тож новий санктуарій постає як «побажання більш справедливого та солідарного суспільства». Церква, як додав він, повинна скинути із себе світськість та зодягнутися в євангельські цінності.

У цьому контексті Святіший Отець пригадав слова, які сказав під час відвідин Ассізі, підкреслюючи, що «всі ми покликані бути убогими, відректись себе самих; а щоб досягти цього, ми повинні навчитися перебувати поруч з бідними, ділитися з тими, хто позбавлений найнеобхіднішого, доторкатися до Христового тіла!». Він наголосив, що християнин – це той, хто виходить назустріч бідному, дивиться йому у вічі та доторкається до нього. І перед обличчям занепаду віри існує необхідність нової євангелізації, яка ґрунтується не так на силі слова, як на «захопленні свідченням, підтримуваним благодаттю».

За словами Папи, святий Франциск вчинив убогість найочевиднішим знаком розкаяння, оновлення та наслідування Христа, Який є «першим прикладом такого оголення». Ісус взяв на Себе стан слуги, ставши подібним до людей і слухняним аж до смерті на хресті. Всемогутність, певним чином, затьмилася, аби слава Слова, яке стало тілом, виявилася в любові та милосерді.

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що згадане роздягнення святого Франциска є «таємницею любові», а не «зневагою до світу». Мова йде про помірковане і солідарне використання матеріальних речей, про любов, а не егоїзм. У цьому, на практиці, й полягає євангельська радість християнського шляху, що здатний знайти вихід з індивідуалістського смутку нашого світу.

Лист завершується згадкою про тих, що будуватимуть завтрашнє суспільство, тобто, про молодь, яку, зауважив Папа, слід супроводжувати у світлі цих цінностей. З цього випливає побажання, аби новий санктуарій став місцем зустрічі між молоддю й дорослими, допомагаючи юнакам і дівчатам у розпізнаванні їхнього покликання.