Папа Франциск про переслідування християн
  • Нед, 14/07/2013 - 14:00

У своїх повчаннях Папа Франциск неодноразово говорив про переслідування християн та про витривалість. Бути християнами означає наслідувати Ісуса, і тому слід також бути готовими і не боятися переслідування. Як навчав Христоc: «Вас ненавидітимуть за моє ім’я».

«Шлях християн – це дорога Ісуса, – пригадував Папа під час Святої Меси 4 травня 2013 р. – І якщо хочемо бути послідовниками Ісуса, не існує іншої дороги, як та, яку Він нам показав. Одним із наслідків цього є ненависть, ненависть світу і князя цього світу». Повторюючи за Христом, Святіший Отець зазначив, що світ своє любив би, але Ісус «вибрав нас зі світу», Своєю смертю і воскресінням Він «викупив нас з-під влади світу, з під панування диявола, з-під влади князя цього світу. І саме це є джерелом ненависті: ми спасенні. А цей князь, який не хоче, щоб ми були спасенні, ненавидить».

У цьому контексті Папа Франциск також наголошує на тому, що «не можна вступати в діалог з князем цього світу», а лише «відповідати йому Божим словом, яке нас захищає». Зброєю проти князя світу є покора і тихість, з якими Ісус йшов назустріч страстям, «немов ягня, яке ведуть на заріз». «Смирення і тихість. Це зброя проти князя світу, і дух світу їх не переносить, тому що його пропозиціями є світська влада, марнота, багатства, здобуті по-злому».

Християнська благовість створює незручності для оточення, тому що дорікає, вказує на справи, які йдуть у невірному напрямку. Але у Бога ми повинні просити саме цієї благодаті «бути християнами з апостольською ревністю». «Церква цього дуже потребує! – казав Святіший Отець, проповідуючи 16 травня. – Не лише в далеких землях, у молодих Церквах, серед народів, які ще не пізнали Ісуса Христа, але також тут, у містах, потрібне звіщення Ісуса Христа. І якщо ми цим вносимо неспокій, то дякувати Богові».

Христос перестерігає Своїх учнів, що їх поставлять перед судами, бичуватимуть, каратимуть за Його справу, що їх ненавидітимуть за Його ім’я, але також заохочує не перейматися тим, що вони мають говорити, бо «дух Отця промовлятиме через вас». І, як зазначає Папа, ця дійсність триває століттями, і справджується також і в наш час. «Час мучеників не закінчився, сьогодні можемо сказати, по-правді, що Церква має більше мучеників, ніж в перших століттях», – відзначив він, проповідуючи під час Святої Меси 15 квітня.

Але Христос підбадьорює учнів словами: «Хто витримає до кінця, той буде спасенний». Святіший Отець, під час проказування молитви «Царице Неба» 14 квітня пояснив, звідки береться сила для свідчення, незважаючи на перешкоди та насильство. Того дня він коментував уривок з Діянь Апостолів, який розповідає про те, як апостоли не послухали членів синедріону, які забороняли їм проповідувати та погрожували. «Зрозуміло, – відзначив Папа Франциск, – що лише присутністю серед них Воскреслого Господа та дією Святого Духа можна пояснити цей факт... Їхня віра ґрунтувалася на настільки великому й особистому досвіді померлого й воскреслого Христа, що вони не боялися нікого й нічого».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va