Папа Франциск про право доступу до питної води
  • Суб, 25/02/2017 - 19:53

Тисячі дітей щоденно вмирають з приводу захворювань, пов’язаних з браком води, а мільйони – змушені пити забруднену воду, або вмирати із спраги. Ці драматичні цифри навів Папа, виступаючи під час семінару у Ватикані про право доступу до питної води.

Семінар на тему «Право людини на воду. Міждисциплінарне дослідження про центральну роль державної політики у сфері управління водними ресурсами та оздоровлення довкілля» тривав від 22 до 24 лютого 2017 року. Його організувала Папська Академія наук, запросивши політиків, вчених та релігійні лідерів з усього світу, щоб розробити міжнародну стратегію управління водними ресурсами.

24 лютого у другій половині дня з учасниками зустрівся Святіший Отець. Він підкреслив, що обговорювану тему не слід вважати другорядною: вона суттєва, оскільки там, де є вода, є життя, там може зароджуватись і розвиватись суспільство, але вода повинна бути чистою та здоровою. «Право на воду визначає виживання людей та вирішує майбутнє світу», – наголосив Папа.

Посилаючись на Святе Письмо і на вчителький уряд Папа зазначив, що кожна людина має право на доступ до чистої питної води, тому держави покликані забезпечити це право за допомогою юридичних і політичних засобів.

Він поставив риторичне питання, чи якась частина цієї поетапної третьої світової війни, якою ми тепер живемо, не відбувається задля доступу до води? «Ще поки не занадто пізно, – підкреслив Святіший Отець, – необхідно усвідомити потребу води та її фундаментальну цінність для людства й змінити цю ситуацію».

«Дбайливе ставлення до води, – зауважив далі Папа Франциск, – це необхідна умова для здійснення інших прав людини. Бог-Творець не залишає нас наодинці, коли ми трудимось заради забезпечення фундаментального права на чисту воду, але відповідальність за цю працю лежить на нас самих».