Папа Франциск про провідну роль святого Івана Павла ІІ в поваленні Берлінської стіни
  • Нед, 09/11/2014 - 23:15

Після молитви «Ангел Господній», проказаної у неділю 9 листопада 2014 р., разом з десятками тисяч прочан, зібраними на площі святого Петра у Ватикані,
Папа Франциск присвятив декілька слів визначній історичній події – 25-річчю падіння горезвісної Берлінської стіни, яка від 1961 до 1989 року була найяскравішим символом розділення двох світів – східного й західного.

Вселенський Архиєрей сказав:

«25 років тому, 9 листопада 1989 року, впав Берлінський мур, який протягом довгого часу розрізав надвоє місто і був символом ідеологічного поділу Європи та всього світу. Падіння сталось несподівано, але стало можливим завдяки довгим і копітким зусиллям багатьох людей, які за це боролись, молились і страждали, деякі з них аж до жертви власного життя. Серед них провідну роль відіграв святий Папа Іван Павло ІІ. Помолімось, щоб за Божого допомогою та при співпраці всіх людей доброї волі, дедалі більше поширювалась культура зустрічі, здатна повалити всі мури, які й надалі поділяють світ і щоб більше ніколи невинні люди не були переслідувані, а навіть і вбиті з приводу їхньої віри та релігії. Там, де існує стіна, існує закритість серця. Потрібні мости, а не стіни!» – закінчив Святіший Отець.

Берлінський мур, чи стіна, комплекс бетонних стін і дротяних загорож, почав споруджуватись 13 серпня 1961 року і багаторазово добудовувався та розширювався. Довжина стіни досягла 155 кілометрів, відгородивши Західний Берлін від Східного. Стіна була одним з найвідоміших символів Холодної війни та поділу Німеччини. При спробу перетнути кордон в напрямку Західного Берліна було вбито багато людей.

Крах Берлінської стіни 1989 року, коли у ніч між 9 10 листопада прийнято рішення про відкриття перепуску між Східним і Західним Берліном, знаменував кінець розколу Європи та закінчення Холодної війни. Менш, ніж через рік – 3 жовтня 1990 року – Німеччина возз’єдналась, а офіційно демонтаж Берлінського муру закінчився 30 листопада 1990 року.

Як пам’ятник, залишено тільки 6 фрагментів муру, а інші залишки стіни з розписами та ґрафіті були розпродані на аукціоні. Фрагмент муру купив Марко Піччінні, колишній спортивний директор відомої автогоночної команди Феррарі, який 1994 року подарував його Папі Іванові Павло ІІ. Тепер цей фрагмент стіни, яка розділяла надвоє парафію святого Михаїла в Берліні – храм опинився на лівому боці, в той час, як майже всі парафіяни жили у Західному Берліні й стіна не дозволяла їм навіть бачити свій храм – зберігається у Ватиканських садах.