Папа Франциск про роль жінки у Церкві
  • Птн, 02/03/2018 - 22:13

Мене хвилює, що в суспільствах досі існує певна ментальність вищості чоловіків над жінками, мене бентежить те, що в самій же Церкві служіння, до якого покликаний кожен, у випадку жінок іноді перетворюється у слугування. Про це Папа Франциск написав у листі до іспанської письменниці Марії Терези Компте Ґрау, авторки книги «Diez cosas que el papa Francisco propone a las mujeres» (Десять речей, які Папа Франциск пропонує жінкам), яка 7 березня буде представлена у Мадриді.

Складаючи подяку за працю, що, за його словами, є «плодом досвіду й роздуми» авторки щодо «різних тем, які стосуються та випливають з покликання та місії жінки», Святіший Отець наголошує на необхідності «оновлених антропологічних досліджень, які включатимуть новий поступ в науці та актуальній культурній чутливості, щоби проникати дедалі глибше не лише в жіночу, але також і в чоловічу ідентичність, щоб краще послужити людській істоті в її цілості». Бо цього, на його думку, вимагає конкретна дійсність.

Папа чітко висловив свою стурбованість з огляду на існування, «навіть у найрозвиненіших суспільствах», певної маскулістської ментальності, про що свідчать «акти насильства проти жінок, перетворюючи її в предмет знущання, торгівлі, наживи, як також визискування у рекламі та в індустрії споживання і розваг». Причиною стурбованості для нього є і те, що, іноді, також і в Церкві «роль служіння, до якого покликаний кожен християнин, часами, у випадку жінок, скочується до ролі слугування, а не властивого служіння».

Святіший Отець висловив сподівання, що ця книга стане внеском у призадуму щодо «більшої чутливості й визнання місії й покликання жінки» та схвально відгукується про те, що авторка не забула про «Марію, благословенну між жінками». Адже від Неї можемо черпати щось особливого, що Папа називає «стилем Марії». «Стиль, який заохочує всю Церкву бути матір’ю, яка ніжно всіх любить. Чоловіки й жінки у Церкві не повинні втрачати з поля зору цю дуже важливу на сьогодні перспективу», – пише він.