Папа Франциск про створення академічної програми «Науки про мир»
  • Пон, 12/11/2018 - 17:00

У посланні на ім’я Великого Канцлера Папського Латеранського Університету, Святіший Отець пояснює значення відкриття нової навчальної програми

«Прагнення миру, що зроджується в лоні людського року, завжди зустрічало в Церкві самовіддані зусилля в сприянні звільненню людей від трагедії війни та полегшенню її небезпечних наслідків», – пише Папа Франциск у посланні на ім’я кардинала Анджело Де Донатіса, Вікарія для Римської дієцезії та Великого Канцлера Папського Латеранського Університету, з нагоди відкриття навчального року, в якому проголошується заснування нової навчальної програми «Науки про мир».

Освіта як елемент будування миру

Глава Католицької Церкви зауважує, що також і в наш час Церква відчуває спонуку підтримувати різні ініціативи, що забезпечать народам і державам дороги миру, що є «плодом справжнього діалогу, спроможного погасити ненависть, позбутись егоїзмів і самодостатності, подолати прагнення влади й гноблення найслабших та останніх».

Цей намір передбачає, насамперед, «освітні зусилля», як виховання до слухання та зрозуміння, так і «пізнавання та вивчення спадщини цінностей, відомостей та засобів, спроможних спростовувати тенденції до відокремлення, замкненості та логіки могутності, що веде до насильства й руйнувань». Серед них Папа перераховує «засоби примирення, перехідні форми справедливості, гарантії сталого розвитку, захист і збереження створіння».

Папа наголошує, що для того, аби бути «вірогідним посередником», Церква покликана сприяти вирішенню проблем, які стосуються миру, згоди, довкілля, захисту життя, людських і громадянських прав. Це завдання здійснюється також через участь і діяльності інституцій міжнародної спільноти.

Першочергова роль університетів

Для досягнення цієї мети «центральну роль відіграє академічний світ» як «символ інтегрального гуманізму, що потребує постійного оновлювання та збагачення». Цей виклик стосується також і Церкви з її всесвітньою мережею університетів. «Це, без сумніву, не означає спотворювання інституційного сенсу та традицій, створених у наших академічних інституціях, але, радше, спрямовувати діяльності в перспективі Церкви, що виразніше є місійною й такою, що виходить назовні», – пише Святіший Отець, нагадуючи про завдання «втілювати Боже слово для Церкви та людства третього тисячоріччя».

Нова академічна програма

«Тому, надихаючись прагненням перевести в академічну сферу та наділити науковим методом цю спадщину цінностей та дій, утворюю в цьому шанованому Папському Університеті, який особливим чином бере участь у місії Єпископа Риму, цикл студій “Науки про мир”, як академічну програму, в якій згідно з критеріями між- та трансдисциплінарності перетинаються богословська, філософська, юридична, економічна та соціальна ділянки», – читаємо в посланні Глави Католицької Церкви, в якому зазначається, що до програми увійдуть предмети з різних факультетів та інститутів Університету, а завершуватиметься вона наданням бакалаврату після трирічного першого циклу та ліценціату після дворічного циклу спеціалізації.

Адресати програми

Святіший Отець зазначає, що нова програма може зацікавити дієцезальних єпископів, військових ординаріїв, єпископські конференції, настоятелів Інститутів богопосвяченого життя та провідників мирянських рухів та асоціацій, як також «усіх тих, які цього прагнуть, аби сприяти належному приготуванню теперішніх і майбутніх миротворців».

Підсумовуючи, Папа висловлює побажання, аби вся спільнота Латеранського Університету почувалася залученою в сіяння культури миру, що розпочинається із «слухання, професійності та відданості, завжди супроводжуваних покорою, лагідністю та прагненням ставати всім для всіх».