Папа Франциск про свій зв’язок з Бенедиктом XVI
  • Чтв, 25/08/2016 - 16:01

«Всі ми у Церкві у великому боргу вдячності перед Йозефом-Ратцінґером – Бенедиктом XVI за глибину і врівноваженість його богословського мислення, завжди пережитого на служінні Церкві», – пише Папа Франциск у присвяті під заголовком «Мій зв’язок із ним» до книги «Служитель Бога і людства. Біографія Бенедикта XVI», яка з’явиться у книгарнях наприкінці серпня.

За словами теперішнього Наступника святого Петра, «вклад віри йкультури» його попередника у вчення Церкви, здатне «відповісти на очікування нашого часу», є фундаментальним, натомість «сміливість і рішучість», з якими він виходив назустріч важким ситуаціям, «показали шлях, яким слід відповідати на них смиренно та правдиво, в дусі оновлення та очищення».

«Але хочу наголосити на тому факті, що під час цих перших років мого понтифікату мій духовний зв’язок з ним є особливо глибоким. Його тактовна присутність та молитва за Церкву є постійною підтримкою та розрадою для мого служіння», – пише Папа Франциск, пригадуючи «зворушливі» слова Бенедикта XVI, сказані під час прощальної зустрічі з кардиналами перед тим, як вступило в дію його зречення: «Тут між вами є майбутній Папа, якому вже відтепер обіцяю свою безумовну пошану і послух».

«Тоді я ще не міг знати, – зазначає Святіший Отець, – що ці слова стосувалися мене. Але під час усіх зустрічей з ним я міг довідчити не лише пошану й послух, але також щиру близькість, радість від спільної молитви, щире братерство, зрозуміння та дружбу, а також – готовність дати пораду. Хто ж краще від нього може зрозуміти радощі й труднощі служіння Вселенській Церкві та сучасному світові, бути духовно близьким до того, кого Господь покликав нести цей тягар? Тому його молитва особливо цінна для мене, а його дружба – дуже бажана».

Як зауважив далі Папа Франциск, для Церкви присутність вислуженого Папи поряд з діючим є чимось новим, але оскільки вони люблять один одного, це «прекрасна новизна», яка деякою мірою красномовно виражає «безперервну тяглість Петрового служіння, немов ланки одного ланцюга, скріпленого любов’ю». На його думку, «паломничаючий святий Божий люд дуже добре це зрозумів». «Усі рази, коли вислужений Папа, приймаючи моє запрошення, з’являвся на людях і я міг його обійняти перед усіма, радість та оплески присутніх були щирими та бурхливими», – пише Глава Католицької Церкви.

Святіший Отець висловив особливу вдячність своєму попередникові за те, що той погодився взяти участь у відкритті Ювілею Милосердя, пройшовши через Святі Двері базиліки святого Петра відразу після нього. «Місією Церкви, служінням святого Петра, через природні зміни ситуації та осіб, завжди є звіщення милосердної любові Бога до світу. Все життя думки та діл Йозефа Ратцінґера було спрямоване до цієї мети, і в тому самому напрямку і я, з Божою допомогою, намагаюся прямувати», – підсумовує Папа Франциск.