Папа Франциск про таїнство любові Господнього Хреста
  • Чтв, 14/09/2017 - 15:25

У четвер, 14 вересня 2017 р., в празник Воздвиження Чесного Хреста Господнього за новим календарним стилем, після літньої перерви Папа Франциск очолив Святу Месу у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», де він проживає.

Цього дня Святіший Отець у своїй проповіді заторкнув тему двох духовних спокус, які виникають в житті християнина з огляду на хрест Господа Ісуса. Перша спокуса стосується того, щоб бажати Христа без хреста, а інша – навпаки, дивитись на хресне дерево, не зауважуючи Спасителя, тобто жити без надії, немов у духовному мазохізмі.

У центрі проповіді Глави Католицької Церкви була тема «таїнства любові», встановленого хрестом Ісуса. Тексти Святої Меси, призначені на цей день, говорять про хрест немов про шляхетне та вірне дерево. Вселенський Архиєрей підкреслив, що не завжди легко зрозуміти хрест. «Лише завдяки контемпляції можна прямувати вперед у цьому таїнстві», – наголосив проповідник, додаючи, що Ісус, розмовляючи із Нікодимом, наголошує на двох дієсловах: «підносити/ виходити» та «применшувати/спускатися».  Ісус зійшов із Неба задля того, щоб нас підняти на Небо. Саме це і є таїнством хреста.

Папа пригадав слова святого апостола Павла із Послання до Филип’ян: «Він (Ісус), існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини». Він став слухняним аж до смерті і то смерті хресної. Це і є приниженням Ісуса: аж до самого низу, приниження заради любові. Саме за це Бог-Отець Його вивищив. «Лише тоді, коли ми зуміємо усвідомити  це приниження аж до кінця, зможемо зрозуміти спасіння, яке нам пропонує це таїнство любові», – наголосив Єпископ Риму.

А говорячи про духовні спокуси стосовно хреста Глава Католицької Церкви підкреслив, що першою із них є бажати Ісуса без хреста: дивитись на Спасителя виключно як на Вчителя. Але такий Ісус, позбавлений хреста, не є Господом! А іншою є вдивлятись лише у хрест, не зауважуючи при цьому самого Ісуса. В такому випадку людина стривожена приниженням, вона відчуває тягар своїх гріхів та позбавляє себе надії, це, у свою чергу, є схожим на «духовний мазохізм». Хрест без Христа є «таїнством трагедії», натомість хрест з Ісусом – це «таїнство любові». 

На завершення Папа Франциск заохотив усіх присвятити кілька хвилин для роздумів над хрестом Спасителя, запитуючи у себе самих: «Чи розп’ятий Христос є для мене таїнством любові? Чи я може слідує за Спасителем без хреста або за хрестом без Ісуса? Чи я дозволяю, щоб це таїнство цілковитого пониження та піднесення мене захопило?»

«Нехай Господь дасть нам благодать, не кажу зрозуміти, але увійти у це таїнство любові», – закінчив свою проповідь Святіший Отець.