Папа Франциск про три небезпеки для підприємців
  • Птн, 18/11/2016 - 09:28

«Всі види людської діяльності, включаючи й підприємницьку, можуть стати здійсненням милосердя», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 17 листопада 2016 р., з 500 учасниками конференції на тему: «Керівники підприємств – агенти економічного та суспільного включення», яку організували Папська Рада «Справедливість і мир» та Міжнародна спілка підприємців-католиків.

Святіший Отець звернув увагу на те, що ця зустріч відбується наприкінці надзвичайного Ювілею Милосердя та спонукувана «благородним наміром» задуматися над тим, яку роль підприємці-християни можуть відіграти у будуванні інклюзивної економіки, зважаючи на те, що «підприємницька діяльність постійно наражається на різні небезпеки». Серед них – неправильне використовування грошей, нечесність та брак братерства.

За словами Папи, рацією існування підприємства не може бути лише заробляння грошей, «навіть якщо гроші потрібні для оцінки їхніх результатів». «Підприємства існують для того, щоб служити», – сказав він, додаючи, що «гроші не є нейтральною цінністю», вони здобувають цінність «з огляду на мету й спосіб, з якими їх використовується».

Як зауважив Святіший Отець, стверджувати нейтральність грошей означає «піддатися їхньому пануванню». У цьому контексті «невідкладним є відновити суспільну чутливість фінансової та банківської діяльності», разом з «якнайкращою винахідливістю лідерів підприємництва», аби надати підтримку сім’ям, бідним, всім першочерговим видам діяльності, спрямованим на добробут суспільства. З цього також випливає виклик запобігти тому, щоб фінансування бідних країн не перетворилося у лихварство.

Наступною загрозою, на яку звернув увагу підприємцям Глава Католицької Церкви, є корупція. «Вона є найгіршою суспільною язвою. Вона є обманом, спрямованим на особисте збагачення чи заробіток своєї групи, вдаючи служіння суспільству», – сказав він, називаючи корупцію «обманом демократії», що відкриває шлях для інших суспільних лих.

Третьою небезпекою, за словами Папи, є ігнорування того факту, що підприємство є «спільнотою праці», а якій усі заслуговують на пошану братерське цінування з боку начальства, колег і підлеглих. «Пошана іншого, як брата, повинна також поширюватися на громаду, в якій фізично розташоване підприємство», – додав Святіший Отець, відзначивши той факт, що «не бракує прикладів вчинків солідарності», здійснюваних персоналом різних підприємств. Але слід остерігатися того, щоб така діяльність ставала лише «засобом для заспокоєння сумління» чи «рекламним засобом».