Папа Франциск про віру Марії. Урочисте започаткування Марійського дня у Ватикані
  • Суб, 12/10/2013 - 21:19

Серед майоріння десятків тисяч білих хустинок і схвильованих облич паломників у суботу 12 жовтня, о 17-ій годині римського часу, на площй святого Петра у Ватикані Папа Франциск зустрінув справжню статую Фатімської Богородиці, яка пополудні у суботу 12 жовтня була привезена з чудотворного португальського міста Фатіми.Біля стіп статуї Пресвятої Богородиці Святіший Отець поклав золоту вервицю.

Вже від 15-ої години коло 100 тисяч прочан заповнили площу святого Петра, в молитві очікуючи Фатімську статую.

Статуя Фатімської Богородиці гелікоптером прибула з аеропорту Ф’юмічіно на територію Ватикану, де розгорнувся процесійний похід, першою зупинкою якого був монастир «Мати Церкви», де живе Папа-емерит Венедикт ХVІ, який прийняв статую Божої Матері у своїй каплиці. А другою зупинкою була резиденція «Дім святої Марти», де живе Папа Франциск, який очікував Фатімську статую уже при вході.

О 16-ій годині, у супроводі швейцарських гвардійців та ватиканського жандармерії, Фатімська статуя була урочисто пронесена всіма секторами площі святого Петра і встановлена біля обеліска.

Святіший Отець очолив набоженство «Via Matris» – «Дорога Матері», на честь «7 мечів болю Божої Матері».

Розпочинаючи свою катехизу про віру Пречистої Діви Марії, Папа Франциск наголосив, що статуя Марії, Матері Христа і Церкви, нашої Матері, яка прибула з Фатіми, допомагає відчути присутність Пресвятої Богородиці серед нас. Марія завжди провадить нас до Ісуса. Вона – Жінка віра, справжня віруюча. Якою ж була віра Марії? – запитав Святіший Отець.

Першим елементом Її віри є те, що віра Марії розв’язує вузол гріха. Що це означає? Папа звернувся до вислову святого Іринея, який вказує, що вузол непослуху Єви був розв’язаний послухом Марії. «Вузол» непослуху, «вузол» невіри. «Коли дитина не слухається мами або тата, можна сказати, що утворюється невеликий «вузол», – сказав Папа. – Таке стається тоді, коли дитина усвідомлює те, що робить, особливо, якщо у цьому замішана брехня, то в таку хвилину дитина недовіряє мамі і татові. Ви знаєте, як часто це відбувається! В такому випадку стосунки з батьками повинні бути очищені від цього і, очевидно, проситься прощення, щоб наново настала згода та довір’я. Подібне стається і в наших стосунках з Богом. Якщо Його не слухаємось, не виконуємо Його волю, виконуємо конкретні дії, в яких виявляємо брак довіри до Нього – а це є гріхом – в нас утворюється немов вузол. Ці вузли позбавляють нас миру та спокою. Вони небезпечні, бо з великої кількості вузлів може створитись клубок, розв’язати який буде дедалі болючіше та важче».

Папа Франциск наголосив, що для Бога немає нічого неможливого. Божа ласка розв’язує найскладніші вузли. І Марія, за словами Святішого Отця, Своєю відповіддю «ТАК»,відчинила Богові двері, щоб розв’язати вузол прадавнього непослуху. Вона є Матір’ю, яка терпеливо і ніжно провадить до Бога, щоб батьківським милосердям Він розв’язав вузли нашої душі. Папа запросив кожного замислитись, які вузли є в нашому житті і просити в Марії, щоб допомогла довіряти Божому милосердю, щоб розв’язати усі вузли, щоб змінитись.

А другий елемент віри Марії: Вона дала Ісусові людське тіло. Марія зачала Христа спочатку у вірі, а потім у тілі, коли сказала «так» Божому звіщенню, яке Бог звернув до Неї через Ангела. Це означає, що Бог не бажав стати людиною, ігноруючи нашою свободою, Він бажав пройти через добровільну згоду Марії.

Те, що сталось із Пресвятою Дівою в унікальний спосіб, в духовний спосіб стається також і з нами, якщо ми щирим серцем приймаємо Боже слово і втілюємо його у життя. Святіший Отець закликав запитати себе самих, чи, можливо, думаємо, що Христове воплочення є тільки минулим фактом, який не стосується нас особисто? Вірити в Христа – означає віддати Ісусові наше тіло, з покорою і відвагою Марії, щоб Він міг і надалі бути серед людей. Означає дати Йому наші руки, щоб пестити найменших і убогих; наші ноги, щоб виходити назустріч братам; наші рамена, щоб підтримувати слабких і трудитись у Господньому винограднику; наш розум, щоб думати і планувати у світлі Євангелія, а понад усе – пожертвувати наше серце, щоб любити і приймати рішення згідно з Божою волею. Все це стається завдяки дії Святого Духа. І, таким чином, стаємо Божим знаряддям, щоб Ісус діяв у світі через нас.

Третім елементом, на який вказав Єпископ Риму, є віра Марії як шлях, як паломництво. Другий Ватиканський Собор стверджує, що «Марія крокувала паломництвом віри». Тому Вона випереджує нас у цьому паломництві, його супроводить і підтримує.

У якому сенсі віра Марії була шляхом? Протягом усього Свого життя Вона йшла слідом за Своїм Сином: Він, Він, Ісус – це дорога, Він – це шлях! «Поступ у вірі, прямування вперед цим духовним паломництвом, яким є віра, це ніщо інше, як слідувати за Ісусом, слухати Його, дозволити, щоб нами керували Його слова, – сказав Папа. – Бачити, як Він поводитись і ставити наші ноги в Його сліди, мати Його почуття і поведінку: покору, милосердя, близькість, але також і рішуче відкинення лицемірства, лукавства, ідолопоклонства. Шлях Ісуса – це шлях любові, вірної аж до кінця, аж до пожертви життя – це дорога хреста».

Святіший Отець підкреслив, що Марія від початку зрозуміла, що дорога віри проходить через хрест, адже Ірод хотів вбити новонародженого Ісуса. Потім хрест став ще важчим, коли Ісус був відкинутий: Марія завжди була з Ісусом, слідувала за Ним серед народу, чула плітки, ненависть тих, які Його не любили. Вона несла цей хрест! Тоді віра Марії зустрілась із незрозумінням та презирством, а під час Христових страстей віра Марії була немов вогник серед ночі. Вона чувала у Велику суботу. ЇЇ вогник, маленький, але ясний, був запалений аж до світанку Воскресіння. Коли стало відомим, що гріб порожній, серце Марії наповнилось радістю віри, християнської віри в смерть і воскресіння Ісуса Христа. Бо віра завжди провадить да радості, а Марія – це Мати радості: Вона вчить нас прямувати шляхом радості і жити цією радістю. Кульмінаційний момент – це зустріч Ісуса і Марії. Це кульмінаційний момент паломництва віри Марії і всієї Церкви .

«Якою є наша віра? – запитав Папа Франциск. – Чи, як Марія, підтримуємо її запаленою навіть у важкі хвилини, в хвилини темряви ? Чи відчуваємо радість віри? Цього вечора, о Мати, дякуємо Тобі за Твою віру і наново ввіряємось Тобі, Мати нашої віри».

Після набоженства на площі святого Петра у Ватикані статуя Фатімської Богородиці гелікоптером перевезена до санктуарію Божественної Любові,приблизно 15 кілометрів від Риму. Там відбудеться молитовне чування «З Марією протягом ночі», яке включатиме молитву на вервиці, в якій за допомогою телемосту братимуть участь 10 Марійських санктуаріїв світу. Всенічне молитовне чування на честь Пресвятої Богородиці розпочнеться відеозверенням Папи Франциска.

У неділю 13 жовтня статуя Фатімської Богородиці знову буде гелікоптером перевезена на площу святого Петра у Ватикані, де о 10:30 римського часу розпочнеться урочиста Свята Меса, яку очолить Вселенський Архиєрей. Наприкінці богослуження Вселенський Архиєрей проведе Акт вручення світу під покров Пресвятій Богородиці, закінчуючи молитвою «Ангел Господній».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va