Папа Франциск про завдання Філіппінської Церкви
  • Суб, 17/01/2015 - 12:38

Кожне церковне служіння народжується з любові, а життя, посвячене Богові, є знаком миротворчої Христової любові. На це, у світлі євангельського діалогу Ісуса зі святим Петром, звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в катедральному соборі Маніли, в якому на Євхаристійне богослуження з Наступником святого Петра зібрався єпископат, духовенство, чернецтво та семінаристи.

«В той час, коли Церква на Філіппінах готується до святкування п’ятсотріччя євангелізації, – зазначив Святіший Отець, – відчуваємо вдячність за спадщину, залишену багатьма єпископами, священиками та чернецтвом попередніх поколінь», які не лише дбали про проповідування Євангелія, але старалися «формувати суспільство, натхнене євангельським посланням любові і солідарності на служінні спільному добру».

Святіший Отець, назвавши посвячених Богові осіб «Христовими послами», зазначив, що вони повинні бути першими у відкиданні «світських перспектив», дозволяючи Божому слову перемінювати себе. Насамперед, слід викорінювати гордість, страх змінитися та «жалюгідні компроміси з ментальністю цього світу».

За словами Папи, існує загроза «впасти у своєрідний матеріалізм, який може проникнути в наше життя та скомпрометувати наше свідчення», і лише тоді, «коли самі ставатимемо бідними, викорінюючи наше самозадоволення», – додав він, – зможемо «ототожнитися із найостаннішими», щоб «поглянути на речі в новому світлі» та змогти «чесно і цілісно відповісти на виклик звіщати Євангельську радикальність у суспільстві, яке звикло до виключення, поляризації та скандальної нерівності».

Папа закликав Церкву на Філіппінах «викривати та поборювати причини нерівності та несправедливості», пригадуючи, що «кожен християнин покликаний вести чесне, послідовне життя, заанґажоване у шукання спільного добра». Святіший Отець заохотив духовних осіб бути особливо близькими до молоді і пропагувати цінності та правду про християнське подружжя, яке постійно перебуває під загрозою з боку руйнівних сил.