Папа Франциск про завдання вчителів католиків
  • Птн, 05/01/2018 - 18:55

Культура зустрічі, союз між школою й сім’єю та екологічне виховання, а також заохочення користуватися можливостями, які дає творення спільноти. Думками про це Папа Франциск поділився із членами Італійської Асоціації Вчителів Католиків, приймаючи їх у п’ятницю, 5 січня 2018 року.

Промовляючи до вчителів, Святіший Отець, насамперед, подякував їм за їхній «внесок у зусилля Церкви підтримувати культуру зустрічі». За його словами, у цьому «культурному викликові» вирішальну роль відіграють основи, «закладені в роки початкового навчання дітей». Християнські вчителі, працюючи і в католицьких, і в державних школах, покликані пробуджувати в своїх вихованців «відкритість на іншого, як на обличчя, особу, брата чи сестру, яких слід шанувати».

«Слід зробити ставку на те, аби співпрацювати в тому, щоб формувати відкритих та зацікавлених оточуючою дійсністю підлітків, здатних до дбайливості та лагідності, вільних від поширеного упередження, згідно з яким для того, аби щось значити, необхідно бути конкурентними, агресивними, суворими щодо інших, особливо, до інакших, до чужинців або до тих, хто будь-яким чином розглядається як перешкода для самоствердження», – сказав Папа, зазначаючи, що саме такою, на жаль, є атмосфера, якою дихають наші діти.

Оскільки в дбанні про те, щоб діти могли дихати «людянішим і здоровішим» повітрям, важливою є співпраця з батьками, Глава Католицької Церкви перейшов до другого аспекту, яким є союз між школою та родиною. За його словами, цей союз вже віддавна переживає кризу, а в певних випадках і зовсім розірваний.

«Колись існувало велике взаємне підсилення між стимулами, даними вчителями, й тими, які походили від батьків. Сьогодні ситуація змінилася, але ми не можемо ностальгувати за минулим. Потрібно взяти до уваги зміни, які стосуються як школи, так і сім’ї, та оновити заанґажування на користь конструктивної співпраці, тобто, відновити згаданий виховний союз задля добра дітей і підлітків», – сказав Святіший Отець, наголошуючи, що оскільки ця співпраця не відбувається природним чином, потрібно посприяти їй за допомогою відповідних проектів та завдяки внескові експертів.

Третім аспектом, який забажав підкреслити Папа Франциска, зустрічаючись із вчителями католиками, є екологічне виховання, про необхідність якого він писав у своїй енцикліці «Славен будь». Він зауважив, що мова не йде про те, щоб лише дати певні знання, але «виховати до стилю життя, що ґрунтувався би на наставленні дбання про наш спільний дім, яким є сотворений світ».

«До такого способу життя, – вів далі він, – що не буде шизофренічним, тобто, коли, наприклад, дбається про вимираючих тварин, але ігнорується проблеми похилих віком, або захищаючи амазонські ліси, забувається про права робітників на справедливий заробіток, тощо. Екологія, до якої виховуємо, повинна бути цілісною», – наголосив Святіший Отець, підкреслюючи також, що виховання повинно наголошувати на почутті відповідальності.

Підсумовуючи своє слово, Папа також звернув увагу на цінність творення спільноти, що випливає з приналежності до асоціації та участі в її діяльності. За його словами, згадану цінність потрібно постійно розвивати, оновлюючи своє бажання бути асоціацією та творити її, пам’ятаючи про принципи, якими надихалися засновники, відчитуючи знаки часу й маючи погляд, відкритий на суспільно-культурний горизонт.

«Не бійтеся розбіжностей та конфліктів, які зазвичай існують в мирянських асоціаціях, це нормально, що вони існують. Не приховуйте їх, але долайте їх з євангельським стилем, шукаючи справжнє добро асоціації, визначене на основі статутних принципів», – закликав Святіший Отець.