Папа Франциск про зречення, війну в Україні та стосунки із попередником
  • Нед, 18/12/2022 - 21:16
В інтерв’ю для іспанського часопису «ABC» Папа Франциск розповів про те, що на початку свого понтифікату написав зречення на випадок унеможливлення виконання своїх обов’язків через стан здоров’я. Він також поділився думками про перспективи завершення війни в Україні.

Майже десять років тому, на початку свого понтифікату, Папа Франциск вручив тодішньому Державному Секретареві кардиналові Тарчізіо Бертоне заяву про зречення на випадок перешкоди для виконання своїх обов’язків за станом здоров’я. Святіший Отець розповів про це в інтерв’ю для іспанського часопису «ABC», що побачило світ 18 грудня 2022 року. Спілкуючись із директором газети Хуліаном Кіросом і кореспондентом у Ватикані Хав’єром Мартінесом-Брокалем, він відповідав на різні питання, що стосуються життя Церкви в світі, не оминувши увагою і війну в Україні.

Заява про зречення

«Я вже підписав моє зречення», – сказав Папа Франциск під час розмови з журналістами, зазначивши, що вручаючи його тодішньому Державному Секретарю він сказав, що це на випадок, якщо виникнути перешкоди медичного характеру для виконання його обов’язків. Він також нагадав про те, що схожий документ підписав святий Павло VI, де йшлося про зречення на випадок перешкоди для служіння. Святіший Отець також зауважив, що вперше про це говорить для преси.

Війна в Україні

«Те, що відбувається в Україні, є жахіттям. Там величезна жорстокість. Це дуже серйозна справа», – говорить Папа, ділячись думками про триваючу війну. На його думку, не видно «короткострокового завершення». «Йдеться, – стверджує він, – про світову війну. Не забуваймо про це. Вже багато рук втягнені у війну. Вона є глобальною. Я думаю, що війна розпочинається тоді, коли імперія починає слабнути, і тоді коли є зброя для використання, для продажу чи випробування. Мені здається, що тут є багато інтересів». На зауваження про те, що він вже понад сто разів висловлювався проти війни, Святіший Отець відповідає: «Роблю те, що можу», – додаючи, що його не чують і запевняє: «Перебуваю у постійному контакті, приймаю людей, допомагаю».

Ватиканська дипломатія

Відповідаючи на запитання про те, чому Ватикан є настільки обережним у тому, щоби висловлюватися проти тоталітарних режимів, Папа сказав: «Святий Престол завжди старається вберегти народи. Його зброя – діалог і дипломатія». Святіший Отець також зауважив, що «Святий Престол ніколи не йде сам. Його виганяють. Він же завжди старається зберегти дипломатичні стосунки та зберегти те, що може бути збереженим завдяки терпеливості й діалогові».

Роль жінок у Римській Курії

Говорячи про роль жінок на керівних посадах у Церкві, Папа анонсував, що будуть призначення на керівні посади. «Не існує жодної перешкоди для того, щоби жінка очолювала дикастерію там, де префектом може бути мирянин», – сказав він, уточнюючи, що «якщо йдеться про дикастерію, що має справи зі святими таїнствами, то таку повинен очолювати священик або єпископ».

Майбутні конклави

Святіший Отець також відреагував на полеміку, яка стосується того, що з майбутніми конклавами може бути проблема, бо кардинали, яких він призначив, походять з різних віддалених місць і не знають одні одних. За його словами, це правда, проблема може бути, якщо «дивитися з людської точки зору», однак, «на конклаві діє Святий Дух».

Стосунки з попередником

Під час розмови торкнулися також теми стосунків із Бенедиктом XVI, якого Папа Франциск називає «святим» і «високодуховним мужем», зізнавшись, що часто його відвідує, відчуваючи його підтримку. «Він має хороше почуття гумору, має ясний ум, дуже жвавий. Він говорить повільно, але тримається лінії розмови. Я подивляю ясність його ума. Це велика людина», – зазначає Святіший Отець, уточнивши при нагоді, що не має жодного наміру впроваджувати якесь регулювання, що стосувалося би статусу Папи-емерита.