Папа Франциск: Прошу політиків пам’ятати про дві речі – про людську гідність та спільне добро
  • Чтв, 01/05/2014 - 17:25

У день, коли Католицька Церква вшановує святого Йосифа робітника, а в світі відзначається Міжнародний день праці, через обліковий запис Святішого Отця в соціальній мережі Твіттер розповсюджено наступний заклик: «Прошу всіх, на кому лежить політична відповідальність, не забувати про дві речі: про людську гідність і про спільне добро».

Сьогодні у світі нараховується понад 200 мільйонів безробітних. Протягом свого першого року понтифікату Папа Франциск неодноразово гостро висловлювався щодо цієї проблематики. Коли суспільство організоване таким чином, що не всі мають можливість працювати, таке суспільство не є в порядку, воно – несправедливе. Святіший Отець суворо критикує актуальну модель розвитку, яка позбавляє багатьох людей можливості працювати. «Така економіка вбиває», – читаємо у Апостольському Напоумленні «Радість Євангелія», яке пояснює, що в цьому випадку переважає «право сильнішого». А сьогодні, за словами Папи Франциска, існує «невидима тиранія», «обожнюваного ринку», де панують «фінансові спекуляції», «розгалужена корупція», «егоїстична втеча від податкових зобов’язань».

Зустрічаючись у березні з робітниками металургійного комплексу з Терні, Святіший Отець вказує на те, що проблема безробіття є наслідком «економічної системи, яка вже не здатна створювати працю, тому що поставила у центрі ідола, який називається гроші». У цьому контексті політичні, суспільні та економічні суб’єкти покликані підтримати «іншу установку, яка би ґрунтувалася на справедливості та солідарності». Як зауважив далі Наступник святого Петра, сьогодні існує небезпека, що слово «солідарність» взагалі зникне з наших словників. Однак, не зважаючи на те, що актуальна система намагається її виключити, солідарність є дуже важливою, і саме вона може «запевнити всім можливість виконувати гідну працю».

Рік тому, 1 травня 2013 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти», Святіший Отець з гіркотою констатував, що сьогодні «особи менше ціняться, ніж речі, які приносять прибуток». І саме це призводить до втрати усвідомлення «гідності людини, гідності праці».

Але не слід опускати руки. Зустрічаючись з металургами з Терні, Папа Франциск наголошував: «Віра переміщує гори! Християнська віра здатна збагатити суспільство завдяки зарядові конкретного братерства, що носить у собі. Прийнята з радістю та до глибини і великодушно пережита віра може надати суспільству силу, здатну вчинити його людянішим», – зауважив Святіший Отець, закликавши ніколи не переставати сподіватися кращого майбутнього та боротися за нього, оминаючи пастку песимізму.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va