Папа Франциск: Просімо в Господа Бога ласки бути смиреннішими, лагіднішими, терпеливішими
  • Втр, 01/10/2013 - 15:02

Дорога помсти не є християнською дорогою. Про це Папа Франциск говорив, коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус ганив учнів, що хотіли викликати вогонь з неба на мешканців села, яке не прийняло Учителя. Святу Месу в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 1 жовтня 2013 р., разом з Єпископом Риму співслужили члени Ради Кардиналів, що прибули на перше своє спільне засідання, яке триватиме до 3 жовтня.

Підкресливши, що дорогою християнина не є шлях помсти, Святіший Отець зазначив, що нею є дорога смирення та лагідності. У цьому контексті доброю нагодою для призадуми про покору і доброту був літургійний спомин святої Терені від Дитятка Ісуса. Цього духа лагідності, за словами проповідника, Господь вимагає від нас усіх. Але звідки взяти силу, що веде до нього? Вона «в любові, в усвідомленні того, що ми в руках Небесного Отця». За словами Папи, той, хто це відчуває, той не буде призивати вогонь з неба.

«Тоді, – вів далі проповідник, – приходить інший дух – дух любові, яка все зносить, все прощає, яка не чваниться, є покірною і не шукає свого. Хтось може сказати, і було багато філософів, які так думали, ніби така постава є приниженням маєстату, величі людини. Таке наставлення є безплідним!» – наголосив Святіший Отець, вказавши на те, що мудра Мати-Церква недаремно проголосила святою Терезу з Ліз’є, яка була малою, покірною, лагідною та сповненою довір’ям до Бога монахинею. І навіть проголосила її Небесною Покровителькою місій, адже сила Євангелія осягає свою вершину на хресті, в момент найбільшого Христового впокорення.

«Церква, як навчав нас Венедикт XVI, не зростає шляхом прозелітизму, вона зростає через захоплення, через свідчення. І коли люди, народи бачать це свідчення покори, лагідності, ніжності, то відчувають потребу, про яку говорить пророк Захарія: “Ми хочемо іти разом з вами!” Люди відчувають це прагнення перед обличчям милосердної любові, тієї смиренної любові, яка не претендує на всевладдя чи самодостатність, але є смиренною», – сказав Папа, зазначаючи, що ця милосердна любов означає поклонятися Богові та служити ближнім. І саме таке свідчення, за його словами, спричиняється до зростання Церкви. Ось чому «така смиренна, але сповнена довіри до Бога» монахиня, як свята Тереза від Дитятка Ісуса, проголошена Покровителькою місій. Бо її приклад спричиняється до того, що люди кажуть: «Ми хочемо іти разом з вами!».

Свою проповідь Святіший Отець закінчив окремою думкою, зверненою до засідань створеної ним Ради Кардиналів, які цими днями відбуватимуться у Ватикані. «Просімо в Господа Бога, щоб наша сьогоднішня праця вчинила всіх нас смиреннішими, лагіднішими, терпеливішими, довірливішими до Бога, тому що таким чином Церква зможе дати прекрасне свідчення людям, які бачачи Божий люд, бачачи Церкву, відчують бажання прямувати вперед разом з нами», – закликав Папа Франциск.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va