Папа Франциск: Просімо в Господа ласку дійсно увірувати у Воскресіння
  • Втр, 10/09/2013 - 17:56

Християни повинні безстрашно звіщати Ісуса, без фальшивого сорому, але й без тріумфальності. Про це Папа Франциск говорив під час ранкової проповіді у вівторок, 10 вересня 2013 р. Коментуючи прочитаний під час Святої Меси уривок з Послання святого Павла до Колосян, він перестеріг перед небезпекою ставати християнами «без воскресіння».

Ісус воскрес, Він переміг смерть і гріх, але, іноді, дуже важко зрозуміти цю дійсність. «Існує багато християн без Воскресіння, християн без воскреслого Христа: вони супроводжують Ісуса до гробу, плачуть, висловлюють свою любов до Нього, і на цьому зупиняються», – сказав Святіший Отець, виокремивши три категорії таких християн: боязкі, ті, які соромляться і ті, що діють напоказ. Вони, за його словами, ще не зустрілися з воскреслим Христом.

Боязкі схожі на учнів з Емаусу, які втікають до свого села, до апостолів, які замкнулися в домі зі страху перед юдеями. В нашому світі, де бачимо значний науковий поступ, визнавати, що Христос воскрес іноді стає соромно, і таких святий Павло перестерігає, щоб не давали себе звести людськими мудруваннями. А треті – це ті, які «всередині свого єства не увірували у Воскресіння», але хочуть своїми зусиллями «створити величніше воскресіння», ніж оте справжнє. Вони чинять багато речей напоказ, але коли приглянутися до їхніх слів і жестів, то бачимо, що там відсутня глибока віра у Воскреслого. «А Він – переможець. Він переміг, – наголосив Папа. – І саме тому, без страху, безбоязно, без показовості, просто споглядаючи Воскреслого Господа, Його красу, можемо також вкласти пальці у Його рани та руки в бік».

У читанні з Євангелії прозвучала розповідь про те, як люди приходили слухати Ісуса, а багато хворих намагалися до Нього доторкнутися, бо з Нього «виходила сила, яка всіх зціляла». «Наша віра, віра у Воскреслого – ось що перемагає світ. Йдімо до Нього, дозвольмо, як і ці недужі, щоб Він, Його сила доторкнулася до нас, бо Він – з плоті і костей, Він не є духовною ідеєю, яка проминає. Він – живий, а, властиво, – Воскреслий. І, таким чином, переміг світ. Нехай Господь подасть нам ласку зрозуміти ці речі і жити ними», – побажав Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va