Папа Франциск разом з убогими Риму молився за мир в Україні
  • Пон, 16/06/2014 - 18:16

У неділю 15 червня, під час молитви Папи Франциска в базиліці Пресвятої Богородиці в римському районі Трастевере, разом з убогими та потребуючими, якими піклується Спільнота святого Еґідія, пролунало молитовне благання за мир в Україні, як також за Сирію, Святу Землю, Ірак, Нігерію.

Післяобідній час у неділю Святіший Отець провів серед найубогіших Вічного Міста, а метою його душпастирського візиту була римська Спільнота святого Еґідія, яка вже понад 40 років займається всебічною допомогою найубогішим, від благодійних їдалень, шкіл, поліклінік, до широкої екуменічної діяльності, допомагаючи як мігрантам, так і італійцям, які опинились на узбіччі життя.

Спільнота святого Еґідія виникла в Римі 1968 року з ініціативі юнака Андреа Ріккарді, який почав збирати групу однолітків, щоб слухати і втілювати в життя Євангеліє. Прикладом для наслідування для них була перша християнська громада, описана в Діяннях апостолів, та досвід св. Франциска з Ассізі. Першим служінням спільноти стала так звана «Школа для всіх», яка проводила заняття для бідних дітей з римських передмість, де було також багато мігрантів. У 1973 року група почала збиратися на вечірню молитву в храмі святого Еґідія в римському районі Трастевере, і від цього храму отримала свою назву.

Сьогодні – це мїжнародний гро мадський рух рух, до якого приєдналося понад 60 тисяч людей на всіх континентах світу. Спільнота проводить активну соціальну роботу, допомагаючи знедоленим: бездомним, похилим віком, дітям, інвалідам, хворим на СНІД, ув'язненим, мігрантам. Відомими є боротьба за скасування смертної кари та старання на користь миру. З 1991 року Друзі Спільноти святого Еґідія розпочали харитативну діяльність в Україні.

Понад 15 тисяч мігрантів, безхатченків, ромів, похилих віком та неповносправних, дітей молоді, якими опікується Спільнота святого Еґідія, зустріли Святішого Отця на площі перед базилікою. Протягом п’ятнадцяти хвилин Папа вітав та благословляв присутніх, які зустріли його співами, тисячами кольорових прапорців, нестримним ентузіазмом. Святіший Отець терпеливо позував до безлічі спільних знімків, затримуючись потім біля делегації єврейської спільноти, яка запросила його відвідати синагогу, у якій 1986 року побував святий Іван Павло ІІ, а 2009 – Папа Венедикт ХVІ.

Після щирих вітань з членами Спільноти святого Еґідія, Його Святість помолився перед старовинною іконою Пресвятої Богородиці Милосердя, яка почитається у базиліці.

А після привітального слова Андреа Ріккарді, засновника Спільноти, прозвучали зворушливі свідченням. Першим взяв слово преосвященний Жан Кавак, архиєпископ сиро-православної Церкви з Дамаску, розповідаючи про драматичну ситуацію в Сирії. 90-річна Ірма Ломбардо поділилась переживаннями похилих віком осіб та опікою, яку вони отримують у Спільноті святого Еґідія. 12-річна Франческа Ґреґорі належить до Руху молоді за мир, який, серед іншого, допомагає літнім людям, а 28-річний безробітний з дружиною та трьома діточками попросив тільки благословення Папи для своєї родини. 28-річна неповноправна дівчина Адріана Чічіліані розповіла, як Спільнота допомогла їй у житті, а 30-річний циган Бранко Савіч та 29-річний біженець з Афганістану розповіли, як вони, перейшовши через багато страждань, стали будівничими миру. Хайме з Колумбії дав свідчення діяльності Спільноти святого Еґідія в його країні, зокрема допомагаючи в боротьбі з насильством та торгівлею наркотиками.

Після короткого богослуження, в якому, як було згадано, прозвучало молитовне прохання за мир в Україні, Папа Франциск звернувся до присутніх із закликом до молитви: «Наполегливо моліться! Нам потрібно молитви у світі: молитви за мир, молитви за людей, які не мають необхідного для існування... Молитись за народи, які страждають задля війни, просити миру. Молитва – це зброя, яку ми маємо, щоб доторкнутись до Божого серця. Якщо ми молимось, Він нас почує. Ввіряю вам молитву за бідних і за мир».

Базиліку Пресвятої Богородиці в регіоні Трастевере, в якій кожного дня збираються на молитву члени Спільноти святого Еґідія, двічі відвідував святий Іван Павло ІІ – 1980 і 1993 року. Папа Венедикт ХVІ, у свою чергу, відвідував благодійну їдальню, яку провадить Спільнота, розділивши з убогими недільний обід, а також притулок для похилих віком, що належить до Спільноти святого Еґідія.