Папа Франциск: Різдвяна ялинка – символ переможного Божественного світла
  • Птн, 13/12/2013 - 18:23

Дозвольмо, щоб нас огорнуло світло Христової Істини, тому що «радість Євангелія наповнює серця та життя тих, які зустрічаються з Ісусом», – таке побажання, цитуючи своє перше післясинодальне Апостольське Напоумлення, Папа Франциск склав делегації із німецької Федеральної землі Баварії, яка у п’ятницю, 13 грудня 2013 р., прибула до Ватикану на урочисте засвічення різдвяної ялинки на площі Святого Петра, яка цього року походить з їхньої батьківщини. У зустрічі з Наступником святого Петра взяв участь також єпископ з чеського міста Пльзень, адже ялинка, за словами Святішого Отця, є «міжнародною, тому що виросла, власне, поблизу кордону між Німеччиною та Чехією».

Дякуючи за велику ялинку, встановлену на площі, та за менші, призначені для різних приміщень Ватикану, Папа зазначив, що цим подарунком виявлено «духовну близькість і дружбу, які пов’язують усю Німеччину, а, особливо, Баварію з Апостольською Столицею» під знаком християнської традиції, яка «оплодотворила культуру, літературу та мистецтво» Німеччини та всієї Європи.

«При цій чудовій нагоді, – вів далі Святіший Отець, – від щирого серця бажаю всім вам, тут присутнім, та вашим співвітчизникам та землякам, у спокої пережити Господнє Різдво». Він зазначив, що під час Різдва у всіх закутках світу звучать слова ангела, сказані до вифлеємських пастирів: «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь».

Ці пастирі, як розповідає Євангелія, були «огорнені великим світлом». «Також і сьогодні, – додав Папа, – Ісус не перестає розсіювати темряву помилок та гріха, щоб принести людству радість яскравого божественного світла, символом та пригадкою якого є різдвяна ялинка. Дозвольмо, щоб нас огорнуло світло Його істини, адже “радість Євангелія наповнює серце та все життя тих, які зустрічаються з Ісусом” (EG1)».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va