Папа Франциск розпочав Пасхальне Тридення разом з в’язнями
  • Птн, 15/04/2022 - 13:21

Після перерви, спричиненої пандемією, Папа Франциск відновив свій звичай звершувати обряд умивання ніг у в’язницях чи інших місцях, де відбувається зустріч з людською уразливістю.

 

У Великий четвер, 14 квітня 2022 р., ввечері, Папа Франциск здійснив візит до портового міста Чівітавеккія, розташованого на північ від Риму, де в «Новому Пенітенціарному Комплексі» відслужив Святу Месу Господньої вечері, під час якої обмив ноги в’язням.

Звичай, привезений з батьківщини

Папа Франциск вшосте під час свого понтифікату завітав до пенітенціарної установи у Великий Четвер. Коли він був Архиєпископом Буенос-Айреса, він відправляв Святу Месу «на Господній вечері» не в катедральному соборі, а «на периферіях людського існування», тобто в лікарнях, домах для престарілих, притулках для безхатченків чи у в’язницях. Цей звичай він привіз зі собою до Риму, і вже через кілька днів після обрання на Петрове служіння вирішив відслужити це зворушливе богослуження в римському виправному закладі для неповнолітніх «Casal del Marmo».

Далі були харитативний заклад «Пресвятої Богородиці Провидіння» для пацієнтів різного ступеня інвалідності (2014), римський пенітенціарний комплекс «Ребіббія» (2015), центр прийняття біженців в Кастельнуово-ді-Порто поблизу Риму (2016), тюрма для засуджених за особливо важкі злочини в Паліано (2017), римська в’язниця «Regina Coeli» (2018) та в’язниці у Веллетрі поблизу Риму (2019). Два роки поспіль таким відвідинам завадила пандемія.

 

Господь судить і прощає

При брамі в’язниці Святішого Отця зустріло начальство закладу. Папа відразу перейшов до каплиці, де очолив Святу Месу. Разом з деякими в’язнями були присутні також представники правоохоронців, персоналу в’язниці та представники влади, між якими – Міністр Юстиції.

Як звичайно при таких нагодах, Папа говорив проповідь експромтом, без написаного тексту. Він назвав «дивною річчю» жест умивання ніг. «Ісус, – сказав він, – умиває ноги зрадникові, тому, хто Його продав». Святіший Отець додав, що Спаситель і нас цього навчає, тобто безкорисливо служити, і «як же прекрасно було би, якщо існувала би можливість чинити це кожного дня та всім людям». Тим, хто служить, є Ісус, Який називає зрадника «другом», очікує до кінця, все прощає. «Бог все прощає і Бог прощає завжди! Це ми втомлюємося просити прощення», – нагадав він, зазначивши, що кожен з нас носить у своєму серці різні тягарі, але слід просити прощення в Ісуса. «Господь є Тим, що судить, але його суд дивний: Господь судить і прощає», – сказав Папа, запрошуючи прямувати далі з бажанням служити та прощати одні одним.

Після проповіді запанувала мовчазна тиша, а тоді Святіший Отець звершив зворушливий обряд, наслідуючи жест Ісуса, звершений під час Тайної вечері. Серед дванадцятьох в’язнів різного віку та різних національностей, яким Папа обмив ноги, були також три жінки. Вони представляли спільноту, що нараховує приблизно 530 в’язнів, значну частину між якими становлять жінки.

Після Святої Меси Директорка закладу звернулася з подячним словом до Папи, якому також подарували продукти, що походять з городу, який обробляють в’язні, а також деякі вироби, виготовлені персоналом і в’язнями. Далі в залі для відвідин відбулася коротка зустріч з представниками спільноти, після чого Святіший Отець повернувся до Ватикану.