Папа Франциск розповів про Апостольський візит до Азії, наступні подорожі і відповідальне батьківство
  • Втр, 20/01/2015 - 15:49

Святіший Отець майже годину спілкувався з журналістами на зворотному шляху з Маніли до Рима. Він підтвердив, що відвідає Південну Америку і сподівається цього року відвідати Африку.

З приводу візиту до Філіппін, Святіший Отець розповів, що він був зворушений щирими жестами філіппінців, особливо їхньою радістю, навіть у розпал тропічного шторму. «Ця радість ‒ не фальшива радість. Їхні посмішки не були намальовані, ‒ сказав він. – А за цією посмішкою знаходиться звичайне життя, знаходяться біль і проблеми».

Говорячи про їхні батьківські, материнські, повні ентузіазму і радості жести, Папа зазначив, що там існує світ, який часто не є зрозумілий для багатьох, але зрозумілий філіппінському народу: приреченість. Святіший Отець навів приклад батька Крістель Падасас, 27-річної волонтерки, яка померла незабаром після того, як риштування впало на неї, по тому, як Папа залишив Таклобан.

«Вчора під час розмови з батьком Крістель, молодої волонтерки, яка померла у Таклобані, я отримав урок (з того, що він сказав мені): «Вона померла у служінні». Він шукав слова, які б відповідали цьому, допомогли би прийняти. Народ, який знає, як страждати. Це те, що я побачив, як я інтерпретував жест».

Наступні Апостольські подорожі

Папі Франциску поставили питання стосовно католиків в Африці, багато з яких страждають від бідності, війни, а також зростання ісламістського фундаменталізму і від бажання, щоб Папа їх відвідав…

Святіший Отець відповів, що, гіпотетично, в його планах є наприкінці 2015 року відвідати Центральноафриканську Республіку і Уганду.

«Ця поїздка запланована трохи пізно, тому що там було багато проблем з Еболою, ‒ сказав він. ‒ Це велика відповідальність, особливо організовуючи такі великі зустрічі, на яких є ризик зараження. Але у цих країнах немає ніяких проблем. Запропоновані дві країни для відвідин цього року».

Святішого Отця також запитали про майбутній візит до Сполучених Штатів, стосовно якого він підтвердив, що відвідає лише Філадельфію з нагоди Всесвітньої зустрічі сімей, Організацію Об’єднаних Націй у Нью-Йорку і Вашингтон.

Розповідаючи, він сказав, що хотів би відвідати Каліфорнію, щоб канонізувати блаженного Хуніперо Серра. Папа сказав, що через брак часу він очолить канонізацію у національній святині Непорочного Зачаття, що у Вашингтоні.

Він також підтвердив свій візит до Південної Америки цього року. «Три країни Латинської Америки, які передбачені цього року: Еквадор, Болівія і Парагвай, ‒ сказав Папа. – Наступного року, якщо Бог забажає, я би хотів відвідати – хоча нічого ще не підтверджено – Чилі, Аргентину і Уругвай. З Перу й досі не ясно. Ми не певні, коли настане найкращий час для цього візиту».

Ідеологічну колонізацію – роз’яснено

78-річного Понтифіка також попросили пояснити детальніше його слова з зустрічі сімей, на якій він застеріг від «ідеологічної колонізації» в сучасному світі.

Папа розпочав свою відповідь, навівши приклад, в якому у міністра з питань громадської діяльності попросили позику у 1995 р., щоб побудувати школу для бідних. Цій особі надали позику за однієї умови – що вона розповсюджуватиме книги, які вчать «гендерній теорії».

«Це і є ідеологічна колонізація: вони приходять до людей з думкою, яка не має нічого спільного з людьми; так, з групою людей, але не з народом, і вони колонізують людей ідеєю, яка змінює, або хоче змінити, ментальність або структуру».

Папа нагадав, що єпископи Африки зустрілися з тими самими проблемами у своїх країнах під час Синоду єпископів у жовтні 2014 р. Папа порівняв тих, хто просуває свої ідеології, з диктаторами минулого століття.

«Згадайте Баліллу (фашистську молодіжну організацію), згадайте Гітлер'югенд. Вони колонізували людей, вони хотіли це зробити. Але скільки страждань! Люди не повинні втрачати своєї свободи. Люди мають свою культуру, кожен народ має свою культуру».

Павло VI і відповідальне батьківство

У двох окремих питаннях, які стосуються захисту Павла VI і позиції Церкви щодо контрацепції, Святіший Отець сказав, що його попередник був «пророком», який передбачив хвилю неомальтузіанства, яка надходить, або ж переконання, що контроль населення забезпечить ресурси наступним поколінням. Папа сказав, що така ідеологія, ілюстрована у країнах, де народжуваність є низькою, наприклад, Італії і Іспанії, «прагне контролювати людство».

Тим не менш, Папа зазначив, що відповідальне батьківство зовсім не означає, що «християни повинні мати дітей постійно». Він нагадав приклад зустрічі з жінкою, яка народила семеро дітей через кесарів розтин і очікувала восьме. «Це спокушає бога. Ми говоримо про відповідальне батьківство. Це шлях: відповідальне батьківство».

«Деякі люди вірять – вибачте за мої слова – щоб бути хорошим католиком, ми повинні бути як кролики, чи не так?. Ні, відповідальне батьківство. Це ясно, і саме з цієї причини у Церкві є сімейні групи, експерти і душпастирі».

Слова Папи стають відлунням блаженного Павла VI в енцикліці 1968 р. «Humanae Vitae», яка стверджує, що за «обґрунтованих причин», таких, як фізичні або психологічні умови чоловіка або жінки, пари можуть «скористатися природними циклами, властивими репродуктивній системі під час неплідного періоду».

«При цьому, ‒ йдеться в енцикліці, ‒ вони, безумовно, дають доказ справжньої і автентичної любові».

Папа Франциск також підкреслив важливість дітей, особливо у бідних сім’ях, які часто є мішенню для груп, які закриті на життя.

«Для найбідніших людей дитина – це скарб, ‒ сказав він. – Бог знає, як допомогти їм. Можливо, деякі з них не розсудливі у цьому, це правда. Відповідальне батьківство, але також подивімося на щедрість такого батька і тієї матері, які бачать у кожній дитині скарб».

Після приземлення в аеропорту Кампіно, Папа Франциск зупинився у базиліці Санта Марія Маджоре в Римі. Поклавши перед іконою Salus Populi Romani маленький букет квітів, Святіший Отець провів там кілька хвилин у подячній молитві Діві Марії за Її захист під час Апостольської подорожі.

ZENIT

Переклад Католицького Медіа-Центру