Папа Франциск: щоб пізнати Ісуса слід розмовляти з Ним у молитві
  • Чтв, 26/09/2013 - 18:08

Щоб пізнати Ісуса Христа, необхідно з Ним зв’язатися, стати Його спільником. На цьому наголосив Папа Франциск 26 вересня 2013 року, під час Святої Меси, яку він очолив у каплиці резиденції «Дім Святої Марти». Він підкреслив, що Спасителя не можна пізнати, живучи у «першому класі», але у щоденному буденному житті.

Свою проповідь Вселенський Архиєрей побудував на біблійному уривку з Євангелії Святого Луки, де розповідається про Ірода, який схвильований появою нового проповідника у народі – Ісуса з Назарету. Ірод намагається зрозуміти ким є Ісус: пророк з минулого чи може Іван Хреститель воскрес із мертвих. Папа зауважив, що, в дійсності, кожна людина, яка зустрічає на своєму шляху Спасителя, запитує себе про Нього, намагаючись зрозуміти, ким Він є.

Коментуючи прочитаний євангельський уривок, Єпископ Риму наголосив на тому, що у деяких осіб появився страх перед Ісусом. Адже багато було таких, що бачили в Христі провідника, який спричинить політичний конфлікт з окупантами-римлянами. Саме тому Ірод запитує себе: «Хто це такий, що спричиняє такі проблеми?» Святіший Отець наголосив, що Божий Син і справді створює проблеми, бо не можна пізнати Спасителя й уникнути проблем. Не можна пізнати Ісуса у «першому класі», а необхідно зануритись у щоденне життя, вийти на вулиці, де зустрінемо не одну проблему. Не можна пізнати Месію у спокої, чи у бібліотеці…

«Очевидно, можна пізнати Ісуса в Катехизмі», – мовив Папа, заохочуючи вірних до вивчення цієї книги, адже з неї черпаємо багато речей про Ісуса. Однак, не вистарчає пізнати Христа нашим розумом, що є лише першим кроком. Потрібно пройти далі у пізнанні: пізнавати Його у діалозі з Ним, у молитві, на колінах. «Якщо ти не молишся, якщо ти не розмовляєш з Ним, то ти Його не знаєш», – підкреслив Вселенський Архиєрей, додавши, що без молитви можна отримати знання про Ісуса, але Його не пізнати; без розмови із Спасителем немає пізнання серцем.

Далі Святіший Отець додав, що пізнання Ісуса розумом через вивчення Катехизму і пізнання Спасителя серцем через діалог із Ним – це ще не все. Є ще третя дорога пізнання Месії – наслідування, тобто йти за Спасителям, крокувати з Ним. Підсумовуючи, він зазначив, що є пізнання Ісуса розумом, серцем та вчинками. Тому, якщо хтось хоче пізнати Спасителя, то слід читати те, що Церква про Нього пише, розмовляти з Ним у молитві і крокувати разом з Ним життєвою дорогою. Лише так можна дійти до пізнання того, Ким є Ісус.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va