Папа Франциск, син емігрантів, знак надії і справедливості
  • Пон, 15/04/2013 - 19:27
Папа Франциск, син емігрантів, знак надії і справедливості

Особлива увага Папи Франциска до тих, хто, за його словами, «живе на околицях суспільства», віддзеркалює місійний дух Єзуїтської служби біженців, яка в усьому присвячується служінню людям, відкиненим за борт суспільства.

О. Петер Баллайс, ТІ, міжнародний директор Єзуїтської служби біженців наголосив, що вибір Папи Франциска є знаком надії та справедливості для найбільш потребуючих у світі, серед яких є мільйони мігрантів. Папа Франциск, як син італійських емігрантів, добре розуміє труднощі соціально незахищених та найслабших.

Тільки 300 метрів відділяють міжнародне бюро Єзуїтської служби біженців від площі святого Петра у Ватикані, де 13 березня 2013 р., білий дим з комина над Сикстинською каплицею звістив про вибір нового Папи Франциска – аргентинського кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, члена Товариства Ісусового, відомішого під назвою Отців Єзуїтів.

Папа Франциск – син емігрантів з північної частини Італії, що народився в столиці Аргентини Буенос-Айресі, людина скромна і зичлива, як священик, єпископ, а потім кардинал, завжди був поруч убогих, хворих, найбільш потребуючих, які знаходили в ньому доброго пастиря, що не забуває про своє стадо, який постійно готовий поспішити з допомогою.

Чин Отців Єзуїтів, заснований 1540 року святим Ігнатієм Лойолою, серед численних завдань, які виконує в Церкві, працює також і з біженцями та мігрантами, зокрема, там, де вирують війни та громадянські конфлікти. Цією діяльністю керує Єзуїтська служба біженців, яка діє також і в Україні, де, серед іншого, надає допомогу в поверненні на батьківщину та реінтеграції в суспільство тих українських мігрантів-заробітчан, яким не пощастило на чужині, адже багато серед них залишились не тільки без грошей, але й втратили здоров'я, або опустились на саме дно суспільства, а також проводять добродійну діяльність серед хворих, малозабезпечених, мігрантів, дітей та інших незахищених верств населення.

У Римі вже понад 30 років діє Центр Асталлі, заснований Єзуїтською службою біженців, до якого щороку звертаються понад 20.000 мігрантів. Центр Асталлі має свої філіали в багатьох інших італійських містах. Директор згаданого Центру, о. Ла Манна, ТІ; надіслав листа до Папи Франциска, запрошуючи його відвідати цю структуру, розташовану поблизу площі Венеція, і яка включає притулок для понад 450 мігрантів багатьох національностей та віровизнань, їдальню для убогих, амбулаторію, школу італійської мови тощо. О. Джіованні Ла Манна, ТІ, пишучи прохання до Папи, додав також і номер свого мобільного телефону.

Яким же було його здивування, коли минулого тижня до нього зателефонував сам Святіший Отець і запевнив, що при нагоді обов’язково їх відвідає, прохаючи з любов’ю привітати від нього біженців.

Папа Франциск приділив окрему увагу також і римським бездомним, які знаходять притулок в різних осередках добродійної католицької організації «Карітас». Під час зустрічі Папи з парохами Риму у Великий Четвер, директор римського відділу «Карітас» о. Енріко Ферочі, особисто вручив Святішому Отцеві листа від тих, хто користується послугами домів опіки безпритульними в Римі. Вони запевнили близькість і молитви за Святішого Отця

У листі-відповіді на ім’я о. Ферочі Папа подякував за увагу, любов та молитви, прохаючи й далі молитись за нього, бо йому дуже потрібно молитовної підтримки. «Знайте, – написав Папа, – що ви є в моєму серці і що я до вашого розпорядження. Нехай Ісус вас благословить і Пречиста Діва захищає».

Джерело: Радіо Ватикан