Папа Франциск: Служба Божа – це не театральне дійство
  • Пон, 10/02/2014 - 16:09

Коментуючи біблійну розповідь про відкриття Соломонового храму в Єрусалимі та про об’явлення Бога, Який немов хмара зійшов на святиню, наповнивши її Своєю славою, Папа Франциск, під час проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 10 лютого 2014 р., заохотив слухачів відновити відчуття сакрального, наново відкривати дійсну присутність Бога у Євхаристії.

Святіший Отець зауважив, що Бог різними способами промовляв до Свого вибраного народу: через пророків, священиків, Святе Писання. Але під час окремих явлень промовляв по-іншому, ніж словом, тобто, Своєю присутністю, без посередників. «Це, – пояснив він, – відбувається й під час літургійної відправи». Адже літургійна відправа не є соціальним актом, не є збором вірних, «які зійшлися, щоб разом помолитися», це щось більшого.

«Коли ми служимо Святу Месу, – сказав Папа, – то це не спектакль Тайної вечері: ні-ні, це ж не просто відтворення. Це щось іншого, це – властиво і є Тайна вечеря. Це ще раз переживати відкупительні страсті та смерть Господа Ісуса. Це справжнє Богоявлення: Господь уприсутнюється на престолі, щоб бути принесеним у жертву Небесному Отцеві за спасіння світу. Іноді, – вів далі проповідник, – ми говоримо чи чуємо: “Я зараз зайнятий, бо йду на Месу, маю йти вислухати Службу Божу”. Але Святу Месу не “слухається”, у ній береться участь, береться участь у богоявленні, у цій таємниці Господньої присутності між нами».

Святіший Отець зазначив, що вертеп, хресна дорога є відтворенням, представленням спасенних подій, натомість Служба Божа є «дійсним спомином, богоявленням», під час якого «Бог наближається та перебуває з нами, а ми беремо участь у таїнстві Відкуплення». Ми ж, часто, на жаль, під час Святої Меси дивимося на годинник, рахуємо хвилини. А це зовсім не та поведінка, що вимагається для літургії, яка є «часом і простором Господа Бога, і ми повинні входити у нього, у Божі час та простір, а не заглядати на годинник».

«Літургія є, власне, входженням у таїнство Бога, означає піддатися тому, щоб бути включеним у це таїнство і щоб у ньому залишатися. Наприклад, – зауважив проповідник, – я впевнений, що всі ви приходите сюди для того, щоб взяти участь у таїнстві, однак, хтось може думає: “О, мушу піти на Святу Месу до Святої Марти, тому що в програмі туристичних відвідин Риму є також щоранкові відвідини Папи у Святій Марті”. Мовляв, тут туристичний об’єкт, чи не так? Всі ви, – додав Святіший Отець, – що приходите сюди, ми збираємося тут, щоб стати учасниками таїнства: саме цим і є літургія. Це Божі час та простір, це Божа хмара, яка нас всіх огортає».

Підсумовуючи, Папа заохотив вірних просити в Господа Бога на молитві отого «відчуття сакральності», яке допоможе нам зрозуміти, «що одна річ – молитися вдома, молитися в Церкві, проказувати вервицю, численні прекрасні молитви, Хресну Дорогу, читати Біблію... а зовсім інша – брати участь у Євхаристійній відправі».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va