Папа Франциск: смиренність – "золоте правило" прихильників Христа
  • Пон, 08/04/2013 - 23:51

Для християнина "розвиток" полягає в постійному "приниженні", необхідному для того, щоб збільшувалась Божа любов. Це "золоте правило" для кожного сповідника Христа, сказав Папа Франциск під час Літургії в Будинку св. Марти вранці 8 квітня.

У Літургії взяли участь деякі монахині, персонал Ватиканського телевізійного центру, співробітники бразильської редакції Ватиканського радіо, а також Артуро Марі, фотограф римського первосвященика впродовж довгих років.

Свою проповідь Папа присвятив християнській смиренності – шляхові, який веде на висоту, якщо на ньому відбувається приниження. Розмірковуючи над літургійними читаннями на свято Благовіщення, Понтифік зазначив, що Марія і Йосип пройшли шляхом смирення, коли вирушили до Вифлеєму, щоб виконати припис імператора – взяти участь у переписі. Згідно з Святішим Отцем, Марія є смиренною, бо "не розуміла добре", але "підпорядкувала свою душу волі Бога".Йосип покірний, тому що принизився, взявши на себе "велику відповідальність" за вагітну дружину.

"Таким чином вся любов Бога, щоб прийти до нас, стала на шлях смирення", – сказав Папа. Він додав, що саме смиренність вибрав Бог, щоб показати свою любов людям. Франциск звернув увагу на те, що цим шляхом йшов також Ісус, який принизив себе через хресну смерть. Для християн не існує іншого шляху. "Якщо  я не принизився, якщо ти не принизився – не є християнином", – сказав він.

Також Святіший Отець наголосив, що "бути смиренним не означає йти по вулиці з опущеними вниз очима" – не в цьому була смиренність Ісуса, Марії та Йосипа. Він зазначив, що йти шляхом смирення означає робити так, щоб по ньому могла йти також вся любов Бога. "Попросимо про ласку смиренності, але тієї смиренності, яка є шляхом, на якому з упевненістю пройде любов", – сказав Папа і додав, що "якщо немає смирення, любов блокується і не може йти".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va