Папа Франциск: спорт повинен бути “мостом” миру
  • Птн, 22/05/2020 - 18:22

Папа Франциск зустрівся із делегацією спортсменів, які мали брати участь у міжнародній спортивній зустрічі «Ми біжимо разом», та звернувся до всіх спортсменів, вказуючи на те, що спорт повинен бути «мостом» миру, дружби та солідарності.

Після загальної аудієнції у середу, 20 травня 2020 р., Папа Франциск прийняв робочому кабінеті Апостольського палацу невелику делегацією спортсменів, які 21 травня мали брати участь у міжнародній спортивній зустрічі «Ми біжимо разом», організованій ватиканською атлетичною збірною Athletica Vaticana, яка з причини карантинних заходів перенесена на інший період. Спершу Кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської Ради у справах культури, коротко розповів про цю спортивну ініціативу, після чого Глава Католицької Церкви промовив до присутніх спортсменів.

Радість дарувати іншим щось від себе

На початку Папа підкреслив, що великою радістю є дарувати іншим щось від себе особисто. Така поведінка характеризує людську істоту, адже кожен щось дає іншим людям, суспільству, а, іноді, навіть дуже багато – своє життя. Для прикладу, подумаймо лишень про матерів та батьків, які дарують життя своїм дітям. І спортсмени не є винятком, адже вони дають іншим красу спорту. Те чим вони займаються – це не лише спортивне тренування, вправляння себе у швидкості чи гра, але приклад бути разом, бігти разом з іншими, поруч інших.

Єпископ Риму пригадав присутнім біблійний уривок з Євангелії від святого апостола Івана, де розповідається про те, як два учні в день Воскресіння бігли до гробу Ісуса. Спершу прибіг молодший апостол, але старший за віком Петро дещо відстав від Івана і прибув пізніше. Іван, однак, не зайшов до гробу Спасителя, він зупинився, щоб зачекати на Петра; чим жестом він виявив пошану до Петра. Папа підкреслив важливість пошани, яка виявляється в тому, щоб «зачекати на іншого», бігти в такому ж ритмі, як між ближній, що є слабшим від мене. Також і ми повинні навчитись такої поведінки, цієї людяності: прямувати в такому ж ритмі як наші ближні або допомогти їм пристосуватись до нашого ритму.

Спорт, що єднає

Після слів, сказаних експромтом, Святіший Отець прочитав звернення, скероване до всіх спортсменів, які мали брати участь у запланованій на 21 травня спортивній зустрічі “Ми біжимо разом”. «Вперше, олімпійські чемпіони мали бігти із паралімпійцями, спортсменами із розумовими вадами, із біженцями, мігрантами та ув’язненими, які мали бути також суддями змагання. Всі разом і з однаковою гідністю. Це конкретне свідчення того, яким повинен бути спорт: тобто “мостом”, який єднає жінок і чоловіків різних релігій та культур, сприяючи інклюзивності, дружбі, солідарності, вихованню, тобто, “мостом” миру”», – наголосив Папа.

Бігти разом – вияв солідарності

З причини карантинних захотів цю спортивну ініціативу перенесено на пізніше. Як зазначив далі Вселенський Архієрей, в цей час спортсмени не можуть бігати ногами, але зможуть бігти серцем. Душею запланованих змагань є солідарність: бігти разом. Тому, дуже багато спортсменів, які долучились до цієї ініціативи, віддадуть деякі свої особисті речі на благодійність. Усе кошти, які вдасться виручити за ці речі під час благодійного аукціону, підуть на підтримку лікарні «Папи Івана ХХІІІ» у Берґамо та на «Поліабулаторну фундацію» у Бреші, що є символами боротьби проти пандемії, яка торкнулась усього світу. Ця ініціатива має на меті допомогти та подякувати медперсоналу за їхню працю. Вони, мужню здійснюючи своє професійне покликання на служінню хворим, є героями, бо як сказав Христос: «Ніхто не спроможний любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає” (Ів. 15, 13).

Спорт як місце співпраці

Глава Католицької Церкви пригадав, що в цій ініціативі до ватиканського спортивного клубу приєднались також спортивна команда фінансової поліції, структура Папської Ради у справах культури «Притвор язичників», завданням якої є сприяти зустрічі та діалогові між віруючими та невіруючими, і регіональний комітет Італійської легкоатлетичної федерації Fidal-Lazio.

На закінчення свого звернення Папа Франциск подякував спортсменам за те, що вони роблять, і закликав її дедалі більше переживати своє захоплння спортом як досвід єдності та солідарності. За його словами, справжні цінності спорту є, властиво, надзвичайно важливими, аби пережити цей періодом пандемії і, зокрема, щоб все наново розпочати після цього.