Папа Франциск: Справжньою владою є служіння
  • Срд, 22/05/2013 - 11:26

Для християнина йти вперед означає применшуватися, як це чинив Ісус. На це звернув увагу Папа Франциск, коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус скартав апостолів, які сперечалися про те, хто з них найбільший. Проповідуючи у вівторок, 21 травня 2013 р., під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Святіший Отець поділився думками про владу та служіння.

 

«Змагання за владу у Церкві не є чимось сьогоднішнім», – зауважив він, – «воно розпочалося ще тоді, в часи Ісуса». Але, як навчав Спаситель, цього не повинно бути, тому що справжньою владою, якої «Господь навчив нас Своїм прикладом» є «влада служіння».

 

«Справжньою владою є служіння, – сказав Папа. – Як це чинив Він [Ісус], що прийшов не для того, щоб Йому служили, але щоб служити, і Його служіння було саме служінням хреста. Він принизився аж до смерті, до хресної смерті за нас, щоб нам послужити, щоб нас спасти. І в Церкві не існує жодної іншої дороги, щоб прямувати вперед». І якщо ми не засвоїмо цього «християнського правила», то ніколи не зрозуміємо справжнього вчення Ісуса про владу, згідно з яким «більшим є той, хто більше служить».

 

«Господньою дорогою, – підсумував Святіший Отець, – є Його служіння: подібно то того, як Він служив, так і ми повинні іти за Ним дорогою служіння. В цьому полягає справжня влада в Церкві. Сьогодні, – додав Папа, – бажаю молитися за всіх нас, щоб Господь дав нам благодать зрозуміти те, що справжньою владою у Церкві є служіння. І також зрозуміти це золоте правило, якого Він навчив нас Своїм прикладом: для християнина прогресувати, прямувати вперед, означає применшуватися, применшуватися. Просімо цієї благодаті».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va