Папа Франциск: справжня християнська радість є даром Господа Бога
  • Птн, 10/05/2013 - 21:41

Далі триває традиція Святих Мес у ватиканській резиденції «Святої Марти», які очолює Святіший Отець Франциск і у яких беруть участь працівники різних інституцій Апостольської Столиці. Сьогодні, 10 травня 2013 року, з Папою молився о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського Радіо, та частина працівників Папського Радіо.

 

Вселенський Архиєрей запропонував зібраним у каплиці «Святої Марти» призадуматись над тим, яким повинен бути християнин, наголошуючи на тому, що послідовник Ісуса Христа – це «чоловік і жінка радості. Цього нас навчає Ісус, навчає Церква, в особливий спосіб, у цей час». Він підкреслив, що радість християнина не є веселістю, яка також є доброю, однак, її причиною є якісь моменти, а радість є даром Господа Бога, що має зовсім інші причини, і він заповнює людину зсередини. Подаючи у приклад радісну поведінку учнів Ісуса між Вознесінням Господа та Зісланням Святого Духа, Папа наголосив, що християнин повинен бути свідком правдивої радості, тієї, яку дає сам Ісус. Якщо жити постійно веселістю, то вона перетворюється на поверховість і навіть здатна призвести до втрати християнської мудрості. Натомість, справжня радість – це щось зовсім інше, це дар Господній, це, немов, помазання Святим Духом. Єпископ Риму зазначив, що радісна людина – це впевнена людина, а ця впевненість полягає у тому, що Христос є з нами і з Отцем.

 

Далі Папа Франциск підкреслив, що неможливо запастися тією радістю і затримати її виключно для себе, не ділячись нею з ближніми. Бо в такому випадку, людина перестає випромінювати ту правдиву радість, а її обличчя виявляє ностальгію, нездорову меланхолію. Іноді, за словами Вселенського Архиєрея, обличчя меланхолійних християн має більше спільного із гірким маринованим перцем, ніж з радістю тих, які живуть щасливим життям. Радість не може стояти на місці – це чеснота-паломниця, це дар, який крокує шляхом життя, крокує разом з Христом і який християнин несе іншим. Це чеснота тих людей, які є понад людськими невдачами, але завжди вдивляються у горизонт. Радість є даром, що веде людину до великодушності, а християнин повинен бути великодушним.

 

На закінчення своєї проповіді Святіший Отець заохотив зібраних просити у Господа Бога тієї правдивої радості і бажання, завдяки якому християнське життя рухається вперед; радості, що є далекою від смутку і звичайної веселості, що є даром Бога-Отця.

 

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану