Папа Франциск: Справжня молитва змінює наші серця
  • Чтв, 03/04/2014 - 18:17

Молитва – це змагання з Богом, у якому слід бути вільним та наполегливим, як під час розмови з приятелем. Такі думки висловив Папа Франциск під час ранкової проповіді у каплиці «Дому святого Марти» у Ватикані. Коментуючи біблійний уривок про розмову Мойсея з Богом на горі Синай, він зауважив, що така молитва змінює наше серце, адже вона допомагає нам краще зрозуміти, яким є Бог насправді.

Старозавітний текст розповідає, що Господь Бог бажав покарати вибраний народ за те, що він зробив собі ідола, золотого тельця. Пророк Мойсей наполегливо просить не чинити цього. «Така молитва, – зауважив Святіший Отець, – є справжньою боротьбою з Богом. Змаганням провідника народу за спасіння свого народу, який є Божим народом. Мойсей вільно розмовляє з Богом, і цим навчає нас, як слід молитися: без страху, вільно, а також з наполегливістю». Молитва – це також «вести переговори з Богом», представляючи Йому «свої аргументи».

Мойсеєві вдалося переконати Всевишннього, і Він відвернув задуману кару від Свого народу. І тут може виникнути запитання: Чи то Бог змінився? На думку Папи, змінився Мойсей, який повірив у те, що Бог не здатний це вчинити, тобто, знищити народ. Намагаючись переконати Всевишнього, він «пригадує, яким добрим був Господь», і сам у своєму серці усвідомлює, що «наш Бог є милосердним. Він прощає».

За словами проповідника, Мойсей знав про це все, але не був у цьому впевнений, а завдяки молитві добре це усвідомив. Отож, плодом молитви є переміна серця. «Молитва перемінює наше серце. Вона допомагає нам краще зрозуміти, яким є наш Бог. А для цього слід розмовляти з Господом, але не з порожніми словами, як це, за словами Ісуса, чинять язичники, але конкретно: Поглянь, о Господи, на цю мою проблему, в родині, з дитиною, на це чи на оте інше... Що з цим робити? Ти ж не можеш мене ось так покинути!» – зауважив Святіший Отець, наголошуючи, що саме такою повинна бути молитва, і вона вимагає багато часу.

Цей час потрібний для того, щоб краще пізнати Бога, як це трапляється у випадку з друзями. Біблія розповідає, що Мойсей розмовляв з Господом віч-на-віч. «Такою повинна бути наша молитва: вільною, наполегливою, аргументованою. І навіть трохи докоряючи Богові, як це робимо в розмові з приятелем», – підсумував Папа, додаючи, що слід також пам’ятати про те, що в кожній справжній молитві присутній Святий Дух, Який змінює наші серця.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va