Папа Франциск: Стосовно війни – вдягнутися в жалобу
  • Срд, 26/02/2014 - 10:55

Про трагічні наслідки конфліктів і воєн нагадав Папа Римський під час ранішньої Євхаристії в Домі святої Марти. Він зауважив, що тоді, коли в таборах біженців тисячі дітей терплять хвороби і голод, то одночасно тривають бенкети торговців зброєю.

Франциск послався на перше літургійне читання (Як 4,1-10), де святий Яків питає: «Звідки беруться війни і звідки сварки між вами»? Святіший Отець підкреслив, що мир не може бути тільки словом і закликав усіх християн, щоб не звикали до скандалу війни.

Коментуючи показану в сьогоднішньому фрагменті Євангелія (Mк 9,30-37) суперечку між учнями Ісуса про те, хто з них найбільший, Папа Римський зазначив, що до війни доходить тоді, коли серця віддаляються від себе. Він нагадав, що інформацію про війни, конфлікти і жертви ми в ЗМІ зустрічаємо щодня, ми звикли до них. У цілому світі ми маємо справу з малими війнами, в захисті власних справ, люди вбивають один одного. «Звідки беруться війни і звідки сварки між вами»? - ще раз процитував Франциск слова святого Якова і вказав на людське серце. Визнав, що коли будучи дитиною разом з ровесниками слухав історію Каїна і Aвеля, всі були глибоко зворушені, обурені. Важко було погодитися з тим, що брат вбиває брата. Проте сьогодні є так багато братовбивчих воєн, до яких ми звикли, в яких гинуть мільйони людей. Вмирають через клаптик землі, амбіції чи ненависть. Жага підштовхує нас до війни, до духа світу. Він додав, що зазвичай в загрозі конфлікту намагаємося його розв'язувати послуговуючись військовою мовою, наслідками якої завжди стають сльози.

«Подумаймо про голодуючих дітей в таборах для емігрантів... Подумаймо тільки про те, що є плодом війни! А якщо ви захочете подумати про великі салони, про бенкети, що збирають директорів фірм,що виробляють зброю, що постачається саме в ті простори. Хвора дитина, голодна, в таборі для емігрантів і великі бенкети, добробут, в якому купаються виробники зброї», - підкреслив Папа Римський.

Задумуючись над тим, що робиться в наших серцях, Франциск процитував пораду святого Якова: «Наблизьтеся до Бога, то і Він наблизиться до вас». Водночас, він зауважив, що той дух війни, що  віддаляє нас від Бога присутній також в наших помешканнях.

«Як багато сімей залишилися знищені, оскільки батько, мати не вміють відшукати дорогу миру і вибирають війну, довести свою правоту ... Війна нищить! "Звідки беруться війни і звідки сварки між вами? Не з іншого джерела, тільки з вашої пристрасті". У серці! Я пропоную сьогодні помолитися за мир, за той мир, який здається є тільки словом, нічим більше. Оскільки те слово має здібність дії, прямуймо за порадою апостола Якова: «Визнайте ваші злидні!"», - констатував Папа Франциск.

Папа Римський зазначив, що йдеться про злидні, з яких випливають війни в сім'ях, війни в дільницях, війни у всьому світі. У їх обличчі святий Яків вказує, що наш сміх повинен обернутися в смуток, а радість в пригніченість. Саме це ми повинні робити сьогодні в обличчі так багатьох воєн: плакати, поринути в жалобі, упокоритися. «Нехай Господь допоможе нам це зрозуміти і збереже нас від звикання до війни», - завершив свою проповідь Папа Римський.

Джерело: www.catholic-media.org