Папа Франциск створив Дикастерію служіння цілісному розвиткові людини
  • Срд, 31/08/2016 - 15:00

«Всією своєю істотою та своєю діяльністю Церква покликана сприяти цілісному розвиткові людини у світлі Євангелія. Цей розвиток здійснюється через дбання про неоціненні блага справедливості, миру й збереження довкілля», – цими словами розпочинається Апостольський лист Motu proprio Папи Франциска «Humanam progressionem», яким він створив Дикастерію служіння цілісному розвиткові людини, пояснюючи:

«Наступник святого апостола Петра у своїй діяльності на користь ствердження цих цінностей, постійно пристосовує органи, які з ним співпрацюють, щоб вони могли якнайкраще виходити назустріч потребам людей, яким вони покликані служити». Отож, нове відомство створене «з метою здійснювати турботу Святого Престолу в згаданих сферах, як також у тих, які стосуються охорони здоров’я та діл милосердя».

У документі, датованому 17 серпня 2016 р. й оприлюдненому 31 серпня 2016 р., зазначається, що Дикастерія, яка діятиме на основі затвердженого на випробувальний період статуту, від 1 січня 2017 року поглине завдання Папських Рад «Справедливість і мир», «Єдиним серцем», Душпастирства мігрантів і подорожуючих, Душпастирства служби охорони здоров’я. До її компетенції належатимуть питання, які стосуються міграції, потребуючих, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур.

Префектом Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини Папа призначив кардинала Петера Турксона, який тепер очолює Папську Раду «Справедливість і мир».

У статуті відомства, який Папа Франциск затвердив на випробувальний термін, вказано що воно здійснюватиме турботу Святого Престолу про все те, що стосується справедливості й миру, підтримуючи цілісний людський розвиток у світлі Євангелія та слідуючи за соціальною доктриною Церкви, а також виражатиме турботу Вселенського Архиєрея про страждаюче людство. Окремий відділ, тимчасово відданий під провід Святішого Отця, займатиметься тим, що стосується біженців та мігрантів.

Дикастерію очолюватиме Префект, якому допомагатимуть Секретар та принаймні один Заступник Секретаря, якими можуть бути також і миряни. Відомство матиме своїх членів, між якими – миряни, задіяні в різних сферах, що належать до його завдань та походять з різних частин світу.

Серед завдань Дикастерії є поглиблення та поширення соціальної доктрини Церкви, як також дбання про впровадження її в життя. Вона також збиратиме інформацію та проводитиме дослідження щодо справедливості, миру та поступу народів, захисту гідності людини і прав людини, а висновки передаватиме відповідним єпископським об’єднанням, щоб вони могли безпосередньо втрутитися. Відомство дбатиме й про те, щоб у місцевих Церквах надавалася належна матеріальна та духовна підтримка потребуючим і координуватиме ініціативи католицьких інституцій, що діють у сфері дбання про гідність кожної людської особи.

Для здійснення цієї місії, Дикастерія може встановлювати взаємини з різними організаціями, також і з-поза Католицької Церкви, входити в діалог з представниками влади й міжнародних організацій, шануючи компетенції інших органів Римської Курії, зокрема, Державного Секретаріату. Відомство також перебуватиме у тісних стосунках з Папською Академією Соціальних Наук.

При новій Дикастерії діятимуть Комісія з питань харитативного служіння, Комісія з питань екології, Комісія в справах охорони здоров’я, які очолюватиме сам Префект. Саме цьому відомству буде підпорядкована діяльність «Caritas Internationalis», і також йому доручено компетенції Святого Престолу в тому, що стосується створення міжнародних харитативних асоціацій, відповідних фондів й нагляду над їхньою діяльністю.