Папа Франциск створив новий орган для управління Церквою
  • Пон, 30/09/2013 - 15:47

У понеділок, 30 вересня 2013 р., у Ватикані оприлюднено власноручне розпорядження Папи Франциска про створення Ради Кардиналів, підписане 28 вересня 2013 року.

У цьому документі Святіший Отець пригадує, що серед побажань, висловлених під час підготовчих зустрічей кардиналів перед Конклавом, було переконання в необхідності створення групи, яка би складалася з членів єпископату, що походять з різних кінців світу, з якими Папа міг би радитися, «як індивідуально, так і колективно», щодо особливих справ. Неодноразово обдумавши справу, Папа Франциск усвідомлює, що така ініціатива «була би значущою допомогою у виконання служіння Наступника святого Петра».

Саме тому, 13 квітня 2013 р., Папа оголосив про створення робочої групи та назвав її склад. «Тепер, після зрілих роздумувань, – читаємо у документі, – вважаю, щоб оцим Розпорядженням згадана група була установлена, як “Рада Кардиналів”, завданням якої є допомагати мені в управлінні Вселенською Церквою та вивчати проект перегляду Апостольської Конституції Pastor bonus про Римську Курію».

Святіший Отець ввів до складу Ради вибраних раніше осіб, зазначаючи, що звертатиметься до них, як до Ради, так і окремо, запитуючи про справи, які вважатиме гідними уваги. Папа залишає за собою право змінювати кількість членів Ради, відповідного до того, як це буде найвідповіднішим, вважаючи, що діяльність Ради буде «черговим виявом єпископського сопричастя та допомогою в Петровому служінні».

Пригадаємо, що 13 квітня 2013 р., Ватиканський прес-центр оприлюднив повідомлення про те, що Святіший Отець Франциск створив згадану групу, до якої ввійшли вісім кардиналів: Джузеппе Бертелло, Президент Губернаторства Держави-міста Ватикану, Франсіско Хав’єр Еррасуріса, вислужений Архиєпископ Сантьяго-де-Чилі, Освальдо Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею, Райхард Маркс, Архиєпископ Мюнхена та Фрайзінга, Лорент Монсеґво Пасінья, Архиєпископ Кіншаси, Шон Патрік О’Меллі, Архиєпископ Бостона, Джордж Пелл, Архиєпископ Сіднею, Оскар Андрес Родріґес Марадіяґа, Архиєпископ Теґусіальпи, з обов’язками координатора, та єпископ Марчелло Семераро, Ординарій Албано, в якості секретаря.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va