Папа Франциск: Суддя – це модель бездоганної моралі для всього суспільства
  • Срд, 18/06/2014 - 16:25

Папа Франциск зустрівся 17 листопада 2014 року з членами Вищої судової ради Італії. Він закликав італійських суддів до свободи від особистих поглядів та ідеологічних переконань під час винесення вироків. У своїй промові Папа зосередився на етичному аспекті їхньої роботи. Він зазначив, що закон передбачає захист свободи і незалежності суддів. Незалежність судової системи і об'єктивний характер вироку вимагають уважного і дбайливого застосування чинного законодавства. «Правова визначеність і баланс між різними органами влади демократичного суспільства знаходять свій синтез у законності, заради якої діє судова система», – сказав Папа Франциск.

Від судді залежать рішення, які зачіпають не лише права або статус власності громадян, але стосуються всього життя людини. Тому серед інтелектуальних, психологічних і моральних особливостей роботи судді домінує чеснота розсудливості, необхідна для відшукання балансу між правом та існуючими фактами. Більшою мірою її буде мати той, в кого високий рівень внутрішньої рівноваги, здатної подолати тенденції власного характеру, особистих поглядів та ідеологічних переконань, вважає Святіший Отець.

Папа Франциск закликав суддів бути для всього суспільства «моделлю бездоганної моралі». Він згадав приклад двох суддів: Вітторіо Бакелета, заступника голови Вищої судової ради в 1970-х роках, якого вбили терористи Червоних бригад, і Розаріо Лавітана, якого вбила мафія, його беатифікаційний процес триває зараз.

«Вони дали прекрасне свідчення стилю, відповідного світському християнину: лояльного щодо державних інститутів, відкритого для діалогу, рішучого і сміливого в захисті справедливості та людської гідності», – сказав Папа.

Члени Вищої судової ради мали відвідати Папу Франциска 9 червня 2014 року, але аудієнцію скасували у зв'язку із застудою Святішого Отця, за що він вибачився на початку зустрічі.