Папа Франциск: Святий Дух творить Церкву
  • Втр, 29/04/2014 - 22:09

Кожна християнська спільнота повинна протиставляти своє життя з тим, що оживляло Церкву перших віків, тобто повинна перевірити свою здібність до життя в «гармонії», до свідчення про воскресіння Христа, а також до допомоги бідним, сказав Франциск під час ранкової Святої Меси у Домі Святої Марти.

Святіший Отець проповідував на основі читання з Першого послання святого Йоана (1Йн 1,5-2,2), яке читаємо в сьогоднішній літургії і підкреслив три ознаки Церкви перших віків: здібність до згоди в її межах, свідчення про Христа назовні, турбота про те, щоб ніхто з її членів не потерпав від бідності. Це три ознаки люду, народженого до нового життя.

Говорячи про мир у межах Церкви перших віків, Папа Римський підкреслив: «Це означає,  що в цій спільноті не було місця на плітки, заздрість, наклепи, знеславлення». «Мир, пробачення: "Все покривала любов"», - констатував Франциск. І додав, що саме від християн вимагається бути тихими, покірними, уникали суперечок про владу, суперечок, що спричиняють заздрість, протистояти дияволу, який хоче нас поділити.

Святіший Отець зауважив, що ми не можемо забувати, що також у цій спільноті були внутрішня боротьба, доктринальні спори, про владу. Наприклад, вдови нарікали, що їм не служать гідно, і апостоли мусили виконувати дияконське служіння. Проте від самого початку це була спільнота, що оживлялася Святим Духом, у згоді, така, що могла б стати зразком для наших сьогоднішніх християнських спільнот.

«Чи є це спільнота, що дає свідчення про воскресіння Ісуса Христа? Чи ця парафія, спільнота, дієцезія справді вірить, що Ісус Христос Воскрес? А може говорить: "Так, воскрес, але тут", бо вірить тільки в цьому місці, а серце далеке від цієї міці. Свідчити, що Ісус живе, є серед нас. Таким чином, можна перевірити, якою є дана спільнота», - сказав Папа Римський.

Третьою рисою, яка є критерієм життя християнської спільноти є її ставлення до бідних. Франциск зазначив, що йдеться  про себе особисто або спільноту стосовно вбогих як і те, чи дана спільнота вбога, вбога серцем, вбога духом, чи також покладає свою довіру у багатствах.

«Саме це пояснював Ісус Никодиму, це народження згори, тому що здійснити це може лише Святий Дух, і це є діло Святого Духа. Це Святий Дух творить Церкву, Дух творить єдність. Святий Дух спонукає тебе до свідчення, Святий Дух робить тебе вбогим, тому що Він є багатством і чинить так, щоб ти піклувався про вбогих», - ствердив Святіший Отець.

«Хай Святий Дух допоможе нам прямувати цією дорогою відроджених силою святого Хрещення», - закінчив свою проповідь Папа Франциск.

Джерело: www.catholic-media.org