Папа Франциск: Святий Дух втамовує спрагу сповненого і доброго життя
  • Чтв, 09/05/2013 - 21:41

«Вірую в Святого Духа, Господа Животворящого» – такою була тема загальної аудієнції з Папою Франциском, яка у середу, 8 травня 2013 р., знову зібрала коло 100 тисяч прочан на площі Святого Петра у Ватикані. «Пасхальний час, який з радістю переживаємо, проваджені літургією Церкви, є найвищою мірою часом Святого Духа, безмірно дарованим нам розп’ятим та воскреслим Ісусом», – зазначив Святіший Отець, запитуючи: «Але Ким є Святий Дух?».

 

В молитві «Вірую» визнаємо, що віримо у Святого Духа, Господа, Подателя життя. «Перша істина, яку приймаємо в Символі віри, це те, що Святий Дух є Kýrios, Господь», – сказав Папа, пояснюючи, що це означає, що Він є справді Богом, як і Отець та Син, Третя Особа Пресвятої Тройці. Він є великим даром Воскреслого Христа, Який відкриває наші уми й серця на віру в Ісуса.

 

«Але я, – вів далі Святіший Отець, – хотів би, перш усього, зупинитися на тому факті, що Святий Дух є невичерпним джерелом Божого життя у нас». Людина всіх часів прагне життя у повноті, справедливого й доброго життя, якому не загрожує смерть. «Людина є немовби подорожнім, який, переходячи через пустелі життя, відчуває спрагу живої джерельної та свіжої води, здатної погасити глибоке прагнення світла, любові, краси і миру. Ми всі відчуваємо це прагнення! І Ісус дарує нам цю живу воду», – наголосив Папа Франциск, вказуючи на те, що нею і є Святий Дух, який походить від Отця і Якого Ісус вливає у наші серця.

 

Як читаємо у Євангелії від Івана, зустрічаючись з жінкою-самарянкою Ісус обіцяє їй «живу воду». Він прийшов на те, щоб дарувати нам цю «живу воду» – Святого Духа, щоб «Бог провадив нашим життям, його надихав та живив. Коли говоримо, що християнин є духовною людиною, – зауважив Святіший Отець, – то маємо на увазі саме це: християнин – це особа, яка думає і діє по-Божому, згідно з Святим Духом. А ми, чи думаємо по-Божому? Діємо по-Божому? А може дозволяємо, щоб нами керували багато інших речей, які не є Богом?».

 

Що означає, що ця «вода може повністю погасити нашу спрагу?». Вода є суттєвим елементом для життя, без неї приходить смерть. Вона гасить спрагу, вмиває, вчиняє землю плідною. «Святий Дух, “жива вода”, дар Воскреслого, Який оселяється у нас всередині, очищає нас, просвітлює, оновлює, перемінює, вичиняючи учасниками самого ж життя Бога, Який є Любов’ю», – наголосив Папа, пригадуючи, що святий Павло навчав, що життя християнина оживляється плодами Святого Духа, якими є «любов, радість, мир, довготерпіння, лагідність, доброта, вірність, тихість, здержливість».

 

Іншим аспектом є те, що Святий Дух вводить нас у Божественне життя, як «синів і доньок в Єдинородному Сині». Святий Павло у Посланні до Римлян навчає: «Усі бо ті, що їх водить Дух Божий, вони – сини Божі. Бо ви не прийняли дух рабства, щоб знову підлягати боязні, але прийняли дух усиновленя, яким кличемо: Авва!–Отче!» (8,14-15). «Прецінним даром, який Святий Дух приносить у наші серця, є Боже життя, життя справжніх Божих дітей, взаємини близькості, свободи та довіри до Божої любові й милосердя, наслідком чого є також новий погляд на інших людей, ближніх і далеких, на яких дивимося, як на братів і сестер у Христі Ісусі, яких треба шанувати і любити», – сказав на завершення Папа Франциск, підсумовуючи: «Святий Дух навчає нас дивитися Христовими очима, прожити й розуміти життя так, як його розумів і прожив Христос. Ось чому жива вода, якою є Святий Дух, вгамовує спрагу нашого життя, бо каже нам, що Бог нас любить, як Своїх дітей, що можемо любити Бога, як Його діти, і що з Його благодаттю можемо жити як Божі діти, як Ісус».

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va