Папа Франциск у Азії слідами своїх попередників
  • Срд, 30/07/2014 - 11:31

У вівторок, 29 липня 2014 р., у Ватикані офіційно повідомлено про те, що наступного січня Папа Франциск здійснить чергову, після візиту до Південної Кореї, подорож до Азії, відвідуючи від 12 до 15 січня Шрі-Ланку, а від 15 до 19 – Філіппіни. Мова йде про подорожі, впевненість щодо яких вже існувала давніше, не вистачало лише офіційного підтвердження та остаточних дат. Сам Папа Франциск, повертаючись рік тому з Бразилії, заявив: «До Азії слід поїхати». Святіший Отець виявився людиною слова, призначивши відвідини протягом 5 місяців трьох країн.

На початку липня, з нагоди завершення пленарної зустрічі, Єпископська Конференція Філіппін висловила радість з приводу можливого приїзду Папи, який покликаний стати нагодою для «утвердження кожного у вірі перед обличчям викликів свідчити серед труднощів радість Євангелія», зокрема, у контексті наслідків цунамі, яке минулого листопада забрало 10 тисяч життів і завдало безмірної матеріальної шкоди.

Візит Наступника святого Петра до Шрі-Ланки минулого травня передвістив єпископ Маннару Йозеф Райапу. Кілька днів після повернення з Ватикану після візиту ad limina, він заявив, що на приїзд Папи існує щось більшого, ніж просто сподівання.

Січневий візит Святіший Отця Франциска буде четвертими відвідинами Главою Католицької Церкви Філіппін – азійської країни, в якій католики становлять більшість. У листопаді 1970 року там побував Слуга Божий Павло VI, а у лютому 1981 р. та січні 1995 р. – святий Іван Павло ІІ. Ця остання подорож була приурочена Всесвітньому Дню молоді, який вперше відбувався у Азії та був наймасовішим за кількістю учасників, зібравши 5 мільйонів прочан.

Єдиним Папою, який досі побував на Шрі-Ланці, був святий Іван Павло, який відвідав її 20 років тому після візиту на Філіппіни.