Папа Франциск у концтаборах Аушвіц-Біркенау – від таємниці зла до Хреста
  • Птн, 29/07/2016 - 18:06

Зранку Папа відвідав табір Аушвіц-Освенцім, де біль був викликаний ненавистю, найстрашнішою вбивчою абсурдністю, яка змогла і може бути в усій історії людства. Як зазначає отець Ф. Ломбарді, ТІ, це спонукає до роздумів про таїнство зла, що власне і зробив Папа у тиші, у співчутті до всього того, на що важко знайти відповіді. Одночасно, цього дня Папа зустрівся з іншою формою страждання: з болем хворих дітей, невинних дітей, які страждають. Це також велика таємниця. Ні для самих дітей, ні для людей, які їх люблять нелегко знайти сенс цього страждання. Отець Ломбарді підкреслив, що саме вечірня Хресна дорога, присвячена темі  тілесного і духовного милосердя, повинна поставити нас перед Таїнством Ісусового Хреста, щоб ми могли попросити страждаючого Господа, допомогти нам вийти назустріч стражданням світу, що мають різні причини. Під час Хресної дороги згадуються всі ці страждання. На думку речника Ватикану, цей день має надзвичайно велике значення тому, що тепер ми живемо у світі, в якому нас постійно оточують турботи, страждання, напади, конфлікти і смерть. Вони стали частиною нашого буденного життя. На завершення отець Федеріко Ломбарді закликав прожити цей день, роздумуючи разом з Папою, проходячи разом з ним цими дорогами зустрічі з найабсурднішим болем, який у випадку концтабору в Освєнцимі був викликаний найбільш божевільною ненавистю, з болем дітей, який має інші причини, але однаково таїнственний, та на завершення просити Бога, щоб Він допоміг нам відповісти у вірі, споглядаючи і супроводжуючи Його на Хресній дорозі.