Папа Франциск у «Містечку Землі» в Римі: перетворіть пустелю в ліс
  • Пон, 25/04/2016 - 19:32

У неділю 24 квітня Папа Франциск несподівано з’явився на відзначенні 46-го «Дня Землі», що 22 до 25 квітня проходить в «Містечку землі» від на манежі великого ландшафтного, найвідомішого в Римі парку Вілла Борґезе. Чотириденне Містечко організоване Рухом Фоколарів та організацією Earth Day Italia. Святіший Отець подякував кільком тисячам людей, які там зібрались за те, що «перетворюють пустелю в ліс».

Міжнародний День Землі (Earth Day) відзначається на світовому рівні від 1990 року з метою привернути увагу до проблем нашої планети, докласти зусилля для захисту природи та краси нашого спільного дому.

З метою «наново відкрити покликання Риму до загальної солідарності, яке виявляється без розголосу, у щоденному міжрелігійному діалозі й співжитті, з безліччю ініціатив, які не притягають уваги ЗМІ, але становлять невеликі цеглини в побудові цивілізації, організатори намагаються відкрити це приховане обличчя «Вічного Міста» за допомогою семінарів, майстерень, творчих гуртків, ігор, взаємоподілу досвідом.

Папу Франциска запросили на відзначення Дня Землі, беручи до уваги його постійне заанґажування у справу захисту довколишнього середовища та всього створіння, зокрема висловлене в його енцикліці «Славен будь».

До «Містечка Землі» Єпископ Риму прибув коло 17-ої години у супроводі архиєпископа Анджело Беччіу, Заступника Державного Секретаря в загальних справах. Понад 3.500 здивованих і захоплених відвідувачів Містечка прийняли його з великої радістю та ентузіазмом.

Святішого Отця привітала Марія Воче, Президент Руху Фоколарів, та архиєпископ Ріно Фізікелла, Президент Папської Ради сприяння новій євангелізації, координатор відзначень Ювілейного Року Милосердя. П’єрлуіджі Сассі, Президент Earth Day Italia, розповів про їхню діяльність зосереджену на вихованні до шанобливого ставлення до оточення, на міжрелігійному діалозі та опіці безпритульними дітьми.

Вислухавши також декілька свідчень людей, заангажованих у діла милосердя, Папа Франциск, відклавши заздалегідь приготоване слово, поділився імпровізованими враженнями. Говорячи, що пустелю можна вчинити лісом, але ліс може стати пустелею, Святіший Отець звернувся до членів Руху Фоколарів, наголошуючи, що їхній труд є саме отим «переходом від пустелі до лісу». Пустеля існує також і в містах, і в житті людей, які не мають майбутнього, бо завжди існують страхи та упередження.

«Не треба боятись життя, не треба боятись конфліктів, – порадив Папа, – зауважуючи, що китайською мовою слово конфлікт позначається двома ієрогліфами "риск" і "можливість". І саме так воно є, адже конфлікт не є тільки риском, але й можливістю».

Він застеріг від втечі від конфліктної ситуації, адже, коли ми від неї відвертаємось, наче б її не існувало, то цим нічого не розв’яжемо. Треба шукати виходу, щоб його розв’язати.

«Пустеля  бридка, чи то вона знаходиться в нашому серці, чи то в міському середовищі, чи на периферіях. Знайдемо її також і в забезпечених кварталах, – сказав Святіший Отець. – Але не треба боятись йти в пустелю, щоб перетворити її у ліс. Треба йти, щоб нести життя, щоб витирати сльози, щоб дарувати усмішку. Де немає суспільної приязні, там завжди існує ненависть та війна. Тому ми повинні культивувати суспільну приязнь, щоб давати життя. Вона зроджується завдяки безкорисливості, спортові, мистецтву, радості перебувати разом, , наближатись одні до одних. У центрі потрібно ставити людину, а не гроші, як це трапляється сьогодні».

Папа підкреслив, що ключовим словом є безкорисливість. Але також потрібне вміння пробачити, яке віддаляє образи, злопам’ятність. Завжди потрібно будувати, а не нищити. Співпрацювати одні з одними, не зважаючи на різниці. Шанувати одні одних. «А тоді побачимо чудо: чудо пустелі, яка перетворюється у ліс!» – закінчив Святіший Отець.