Папа Франциск: У таїнстві хреста відчитуємо історію Бога і людини
  • Суб, 14/09/2013 - 19:16

Людина може збагнути таїнство хреста лише через молитву та сльози. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у суботу, 14 вересня 2013 р., коли за новим стилем припадало свято Воздвиження Всечесного Хреста.

За словами Святішого Отця, у таїнстві хреста відчитуємо історію Бога і людини, яку Отці Церкви підсумовували у порівнянні між деревом пізнання добра і зла та хресним деревом. «Перше дерево, – сказав він, – принесло багато зла, а друге веде нас до спасіння, до зцілення». Хресне дерево спасає всіх нас «від наслідків того першого», від якого розпочалося почуття самодостатності, гордість бажання все знати, згідно з нашою ментальністю та критеріями, згідно з претензіями на те, щоб стати «єдиними суддями світу». Такою є історія людини.

Але в хресті відчитуємо також історію Бога, Який «бажав прийняти нашу історію, йти поруч з нами», ставши для цього людиною. Він зробив це з любові, лише вона «здатна на такі речі». Споглядаючи на хрест, підсумок історії людини і Бога, можемо відчути водночас гіркий та солодкий смак Ісусової жертви, але «це таїнство є настільки великим», що ми самі, за словами Папи, не здатні добре його роздивитися, не так для того, щоб зрозуміти, як для того, «щоб глибоко відчути спасіння», здійснене цим таїнством. «Його можна лише трішки зрозуміти, і то лише на колінах, в молитві, а також – через сльози. Саме сльози наближають нас до цього таїнства», – сказав він, додаючи, що без плачу серця неможливо зрозуміти цю таємницю. Мова йде про плач покаяння, сльози співчуття і жалю.

«Щоб увійти у це таїнство, яке не є лабіринтом, хоч іноді нам таким здається, ми завжди потребуємо Матері, материнської руки. Нехай же Вона, Марія, дасть нам відчути, наскільки великою і наскільки смиренною є ця таємниця, солодкою, немов мед, та гіркою, як алое. Нехай Вона супроводжує нас на цьому шляху, якого за нас ніхто не може пройти. Кожен повинен пройти його! З Мамою, на колінах і плачучи», – підсумував Святіший Отець.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va